8 lutego 2021

Ciasto z kasza manną i konfiturą

 Cześć kochani !!!


Zima nie odpuszcza a do wiosny jeszcze daleko. W tak ponure dni najlepiej zrobić sobie coś słodkiego, dlatego dziś mam dla Was ciasto z kremem z dodatkiem kaszy manny i pyszną konfiturą.


POTRZEBUJEMY 

Biszkopt

- 5 jajek 
- 5 łyżek mąki pszennej Szymanowskiej uniwersalnej 
- 5 łyżek cukru

Krem 

- 750 ml mleka 
- 1/2 szklanki kaszy manny
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 kostki masła 
- cukier z wanilią 

Polewa

- czekolada gorzka 
- 2 łyżki mleka 

Dodatki 

- konfitura owoce leśne
- blaszka o wymiarach 25 cm x 25 cm
- papier do pieczenia 


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 


Biszkopt 

  1. Białka oddzielamy od żółtek 
  2. Do naczynia wlewamy białka i ubijamy powoli dodając cukier. Ubijamy na sztywno
  3. Do ubitych białek na sztywno dodajemy żółtka i mieszamy 
  4. Następnie dodajemy przesianą mąkę przez sitko 
  5. Powoli wszystko mieszamy 
  6. Gotowe ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia 
  7. Piekarnik nagrzewamy temperatura 170 stopni C, wkładamy ciasto i pieczemy około 25 minut na złoty kolor 
  8. Po wyjęciu ciasta z piekarnika należy rzucić nim o podłogę lub blat, w ten sposób nie opadnie   
Krem 
  1. Do 1/2 litra mleka dodajemy cukier i cukier z wanilią gotujemy 
  2. Resztę mleka mieszamy z kaszą manną 
  3. Do gotującego się mleka wlewamy mleko z kaszą 
  4. Mieszamy i gotujemy aż zgęstnieje 
  5. Odstawiamy i dodajemy masło , mieszamy 
EFEKT KOŃCOWY 

  1. Biszkopt przekrawamy na pół tak aby były dwa blaty 
  2. Pierwszy blat ciasta smarujemy konfiturą 
  3. Na to wykładamy ciepłą kaszę manną z masłem 
  4. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu
  5. Polewamy polewą ( czekoladę roztapiamy i dodajemy mleko ) odstawiamy ciasto aby wystygło 
  6. Następnie wkładamy do lodówki w celu schłodzenia 

LUBIĘ I POLECAM ♥♥


Do wypieków   najlepsza jest mąka pszenna Szymanowska uniwersalna.
Jeśli spodobał wam się ten przepis komentujcie , obserwujcie bloga , polecajcie znajomym , odwiedzajcie stronę na facebooku. Słodkie do Słodkiego Facebook oraz na Instagramie Słodkie do Słodkiego Instagram 


Smacznego ♥♥♥








                                                                    Fot: Ewa Barciok

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz