Cześć kochani !!!
Zima nie odpuszcza a do wiosny jeszcze daleko. W tak ponure dni najlepiej zrobić sobie coś słodkiego, dlatego dziś mam dla Was ciasto z kremem z dodatkiem kaszy manny i pyszną konfiturą.
POTRZEBUJEMY
Biszkopt
- 5 jajek
- 5 łyżek mąki pszennej Szymanowskiej uniwersalnej
- 5 łyżek cukru
Krem
- 750 ml mleka
- 1/2 szklanki kaszy manny
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 kostki masła
- cukier z wanilią
Polewa
- czekolada gorzka
- 2 łyżki mleka
Dodatki
- konfitura owoce leśne
- blaszka o wymiarach 25 cm x 25 cm
- papier do pieczenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Biszkopt
- Białka oddzielamy od żółtek
- Do naczynia wlewamy białka i ubijamy powoli dodając cukier. Ubijamy na sztywno
- Do ubitych białek na sztywno dodajemy żółtka i mieszamy
- Następnie dodajemy przesianą mąkę przez sitko
- Powoli wszystko mieszamy
- Gotowe ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia
- Piekarnik nagrzewamy temperatura 170 stopni C, wkładamy ciasto i pieczemy około 25 minut na złoty kolor
- Po wyjęciu ciasta z piekarnika należy rzucić nim o podłogę lub blat, w ten sposób nie opadnie
Krem
- Do 1/2 litra mleka dodajemy cukier i cukier z wanilią gotujemy
- Resztę mleka mieszamy z kaszą manną
- Do gotującego się mleka wlewamy mleko z kaszą
- Mieszamy i gotujemy aż zgęstnieje
- Odstawiamy i dodajemy masło , mieszamy
EFEKT KOŃCOWY
- Biszkopt przekrawamy na pół tak aby były dwa blaty
- Pierwszy blat ciasta smarujemy konfiturą
- Na to wykładamy ciepłą kaszę manną z masłem
- Przykrywamy drugą częścią biszkoptu
- Polewamy polewą ( czekoladę roztapiamy i dodajemy mleko ) odstawiamy ciasto aby wystygło
- Następnie wkładamy do lodówki w celu schłodzenia
LUBIĘ I POLECAM ♥♥
Do wypieków najlepsza jest mąka pszenna Szymanowska uniwersalna.
Jeśli spodobał wam się ten przepis komentujcie , obserwujcie bloga , polecajcie znajomym , odwiedzajcie stronę na facebooku. Słodkie do Słodkiego Facebook oraz na Instagramie Słodkie do Słodkiego Instagram
Smacznego ♥♥♥
Fot: Ewa Barciok
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz