31 stycznia 2021

Ciastka francusko-drożdżowe

 Cześć kochani !!!!

Dziś mam dla Was kolejny przepis na ciastka , które w moim domu są od wielu lat. Przepis bardzo prosty, szybki. W smaku przypominają trochę ciasto francuskie. Polecam :)


PORZEBUJEMY 

- 1/2 kg mąki pszennej uniwersalnej Szymanowskiej 
- 5 dkg drożdży świeżych 
- 1 jajko
- 3 łyżki mleka 
- 1 i 1/2 łyżki cukru 
- szczypta soli 
- 1 kostkę margaryny 
- 1/2 łyżeczki cukru z wanilią

Dodatki 

- marmolada 
- papier do pieczenia 
- lukier (pół szklanki cukru pudru i trochę wody )
- blaszka 


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 

  1. Do miski wsypujemy mąkę
  2. Na środku robimy dołek 
  3. Do dołka dajemy pokruszone drożdże, cukier, sól, cukier z wanilią
  4. Zalewamy składniki w dołku mlekiem i mieszamy 
  5. Przykrywamy miskę ścierką i czekamy aż składniki w dołku wyrosną
  6. Następnie do miski dodajemy jajko oraz margarynę i wszystko dokładnie zagniatamy 
  7. Z gotowego ciasta formujemy kulkę 
  8.  Do garnka z zimną wodą wkładamy gotową kulkę tak aby była zanurzona 
  9. Odstawiamy i czekamy aż kulka ciasta wypłynie na wierzch
  10. Po wypłynięciu ciasta wyjmujemy je z wody 
  11. Kładziemy na stolnicę obsypaną mąką
  12. Dzielimy ciasto, rozwałkowujemy ( gdy będzie za mokre podsypujemy mąką)
  13. Wykrawamy z ciasta kwadraty, dajemy marmoladę 
  14. Dwa końce sklejamy
  15. Gotowe ciastka kładziemy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia 
  16. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 150 stopni C termoobieg i pieczmy około 25 minut na złoty kolor 
  17. Po wystudzeniu ciastka dekorujemy przygotowanym lukrem

LUBIĘ I POLECAM ♥♥


Do wypieków   najlepsza jest mąka pszenna Szymanowska uniwersalna.
Jeśli spodobał wam się ten przepis komentujcie , obserwujcie bloga , polecajcie znajomym , odwiedzajcie stronę na facebooku. Słodkie do Słodkiego Facebook oraz na Instagramie Słodkie do Słodkiego Instagram 


Smacznego ♥♥♥







                                                                       Fot: Ewa Barciok

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz