17 stycznia 2021

Pleśniak z jabłkami

Cześć kochani !!!!

Dziś mam dal Was stary przepis na pleśniak z jabłkami. Mam nadzieję, że przypomni się niektórym  smak z dzieciństwa.


POTRZEBUJEMY 

Ciasto 

- 1 kostka margaryny 
- 4 jajka 
- 3/4 szklanki cukru  
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
- 1 łyżeczka kakao
- łyżeczkę cukru z wanilią 

Dodatki 

- 1 słoik jabłek mus lub tartych 
- 1 szklankę cukru do białek 
- pół łyżeczki cynamonu do jabłek 
- blaszka o wymiarach  23 cmx 30 cm 
- papier do pieczenia 


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 

Ciasto 

  1. Jajka rozbijamy i oddzielamy białka od żółtek 
  2. Do naczynia dajemy żółtka, cukier, cukier z wanilią. Ucieramy 
  3. Następnie dodajemy margarynę, ucieramy dalej 
  4. Dodajemy proszek do pieczenia i mąkę.
  5. Zagniatamy ciasto 
  6. Do 1/3 ciasta dodajemy kakao i wkładamy na około godzinę do zamrażalnika
Efekt końcowy 

  1. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia 
  2. Następnie wykładamy jasne ciasto 
  3. Na ciasto kładziemy jabłka i posypujemy cynamonem 
  4. Białka ubijamy z cukrem na sztywno i wykładamy na jabłka 
  5. Ciemne ciasto trzemy na tarce na ubite białka 
  6. Gotowe ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika  z  funkcją termoobieg 170 stopni C i pieczemy około 45 minut na złoty kolor 

LUBIĘ I POLECAM ♥♥



Jeśli spodobał wam się ten przepis komentujcie , obserwujcie bloga , polecajcie znajomym , odwiedzajcie stronę na facebooku. Słodkie do Słodkiego Facebook oraz na Instagramie Słodkie do Słodkiego Instagram 




Smacznego ♥♥♥











                                                              Fot: Ewa Barciok

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz