Cześć kochani !!!!
Rok 2020 już za nami. Czas na lepsze zmiany. Postaram się, aby moje przepisy dawały Wam dużo przyjemności. Oto super przepis, połączenie ciepłych lodów i śmietany.
POTRZEBUJEMY
Ciasto
- 4 jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka octu
Krem
- 500 ml śmietany kremówki 30 %
- 1 galaretka cytrynowa
- 2 łyżeczki cukru
Dodatki
- 1 i 1/2 czekolady ( roztopiona z 1 łyżką mleka )
- 1 opakowanie ciepłych lodów
- 1 kieliszek wódki ( na poncz pomieszać z 1/2 szklanki wody)
- papier do pieczenia
- blaszka 26 cm x 34 cm
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ciasto
- Białka ubijamy na sztywno z cukrem
- Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz octem
- Pozostawiamy do wyrośnięcia
- Gotowe żółtka dodajemy do ubitych białek, następnie dodajemy mąkę
- Delikatnie mieszamy
- Gotowe ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
- Pieczemy przez około 30 min w temperaturze 150 stopni C z termoobiegiem na złoty kolor lub do tkz suchego patyczka
Krem
- Śmietanę nalewamy do wysokiego naczynia
- Następnie powoli miksujemy
- Dodajemy cukier
- Na koniec dodajemy powoli suchą galaretkę
- Wszystko mieszamy
Efekt końcowy
- Wystudzony biszkopt polewamy ponczem
- Następnie wylewamy roztopioną czekoladę
- Na to kładziemy przekrojone na pół ciepłe lody
- Następnie wykładamy krem
- Dekorujemy
- Wkładamy do lodówki w celu schłodzenia
LUBIĘ I POLECAM ♥♥
Jeśli spodobał wam się ten przepis komentujcie , obserwujcie bloga , polecajcie znajomym , odwiedzajcie stronę na facebooku. Słodkie do Słodkiego Facebook oraz na Instagramie Słodkie do Słodkiego Instagram
Fot: Ewa Barciok
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz