20 marca 2021

Sernik z mandarynkami i kokosem

 Cześć kochani !!!!

Już nie długo święta, dlatego  dziś mam dla Was przepis na sernik. Mam nadzieje ze Wam się spodoba.


POTRZEBUJEMY 

Ciasto 

- 3 jajka
- 5 łyżek kwaśnej śmietany 18 % 
- 3/4 kostki margaryny
- 15 dkg cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru z wanilią 
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
- 30 dkg mąki pszennej 

Ser

- 6 kostek sera twarogu półtłustego ( 200 g kostka )
- 1/2 kostki masła roztopionego
- 1 budyń śmietankowy
- 3 jajka 
- 3/4 szklanki cukru 
- 2 łyżeczki cukru z wanilią 

Kruszonka 

- 15 dkg kokosu 
- 1/2 kostki masła
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki mąki pszennej

Dodatki 

- 2 puszki mandarynek 
- papier do pieczenia 
- blaszka o wymiarach 36 cm x 24 cm 


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


Ciasto 

  1. Do miski dajemy jajka, cukier puder, śmietanę 
  2. Mieszamy 
  3. Następnie dodajemy resztę składników i dobrze zagniatamy
Ser

  1. Żółtka dajemy z cukrem i cukrem z wanilią do miski i dokładnie ucieramy 
  2. Dodajemy budyń i roztopione masło 
  3. Przeciskamy lub mielimy ser 
  4. Dodajemy go do masy 
  5. Dokładnie mieszamy 
  6. Na koniec dodajemy ubite białka na sztywno i delikatnie mieszamy 
Kruszonka 

  1. Do miski dajemy masło ( temperatura pokojowa) i cukier 
  2. Ucieramy 
  3. Dodajemy kokos i mąkę i dobrze wszystko zagniatamy 

EFEKT KOŃCOWY


  1. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia 
  2. Następnie wykładamy ciasto 
  3. Na ciasto wykładamy odsączone mandarynki 
  4. Na mandarynki wykładamy masę serową 
  5. Na koniec kruszonkę 
  6. Wkładamy do piekarnika nagrzanego 150 stopni C termoobieg
  7. Pieczemy około 50 minut na złoty kolor

LUBIĘ I POLECAM ♥♥


Do takich wypieków najlepsza jest mąka pszenna Szymanowska uniwersalna.
Ciasto jest wtedy bardziej puszyste i lepiej wyrasta. 


Jeśli spodobał wam się ten przepis komentujcie , obserwujcie bloga , polecajcie znajomym , odwiedzajcie stronę na facebooku. Słodkie do Słodkiego Facebook, Tik tok  oraz na Instagramie Słodkie do Słodkiego Instagram 


Smacznego ♥






                                                                     Fot: Ewa Barciok

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz