Cześć kochani!!
Dziś mam dla Was szybkie ciasto z bananami i cynamonem. Do połowy dołożyłam trochę porzeczek czerwonych, które dodały trochę kwaśnego smaku.
POTRZEBUJEMY
Ciasto
- 1/2 kostki masła
-10 dkg cukru
- 2 jajka
- około 20 dkg mąki pszennej
- 1 łyżkę mąki ziemniaczanej
- 1i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki śmietany 18% kwaśnej
- 1/2 łyżeczki cukru z wanilią
Dodatki
- 4 banany
- szklankę porzeczek czerwonych
- posypka (2 łyżki cukru brązowego i 1 łyżeczka cynamonu )
- papier do pieczenia
- blaszka o wymiarach 23 cm x 30 cm
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Do miski dajemy masło oraz cukier i cukier z wanilią
- Ucieramy mikserem na puszystą masę
- Dodajemy jajka
- Mieszamy
- Następnie dodajemy obie mąki, proszek, śmietanę i dobrze mieszamy
- Gotowe ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
- Układamy obrane i pokrojone wzdłuż banany oraz porzeczki
- Wszystko posypujemy cukrem z cynamonem
- Gotowe ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika 160 stopni C i pieczemy około 40 minut na złoty kolor
LUBIĘ I POLECAM ♥
Do takich wypieków najlepsza jest mąka pszenna Szymanowska uniwersalna.
Jeśli spodobał wam się ten przepis komentujcie , obserwujcie bloga , polecajcie znajomym , odwiedzajcie stronę na facebooku Słodkie do Słodkiego Facebook, Tik toku oraz na Instagramie Słodkie do Słodkiego Instagram
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz