Cześć kochani !!!!
Po krótkiej przerwie mam dla Was kolejny przepis. Tym razem śląski kołacz ( ciasto drożdżowe ), którego nauczyła mnie robić babcia. Chętnie tym przepisem się z Wami podzielę.
POTRZEBUJEMY:
Kruszonka
- 1 żółtko
- 4 łyżki cukru
- cukier z naturalną wanilią
- ok. 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 kostki masła
Ciasto
- 5 dag drożdży Babuni
- 500 g mąki pszennej uniwersalnej Szymanowskiej
- 1 szklankę mleka
- 1 jajko
- szczypta soli
- cukier z naturalną wanilią
- 4 łyżeczki cukru
- 1/4 kostki masła roztopionego
- blaszka o wym. 37x27 cm
- papier do pieczenia
- 1 kg jabłek ( obieramy i trzemy na tarce )
- cynamon
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
Kruszonka
- Do miski należy dać: żółtko, cukier z wanilią, masło (temp. pokojowa), mąka, cukier.
- Wszystkie składniki zagnieść (cukier musi być wyczuwalny pod palcami a całość ma utworzyć jednolitą kulkę).
Ciasto
- Do dużej miski wsypujemy mąkę .
- Na środku robimy dołek do którego kruszymy drożdże, dodajemy sól ,cukier i cukier z wanilią
- Cały dołek zalewamy 1/2 szklanki lekko podgrzanego mleka i mieszamy delikatnie drożdże z mlekiem i pozostałymi produktami.
- Przykrywamy miskę szmatką i czekamy aż wszystko w dołku wyrośnie.
- Następnie dodajemy resztę mleka, roztopione masło oraz jajko i wszystko zagniatamy .(gdy ciasto będzie za rzadkie to dodajemy jeszcze trochę mąki )
- Formujemy kulę i przykrywamy szmatką .
- Czekamy aż ciasto w misce porządnie wyrośnie.
- Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia .
- Następnie wykładamy ciasto
- Nakłuwamy ciasto w różnych miejscach widelcem
- Wykładamy przygotowane jabłka z cynamonem
- Na wyłożone jabłka kruszymy przygotowaną kruszonkę
- Pieczemy w temperaturze 150 c z termoobiegiem przez około 45 minut .Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem .
LUBIĘ I POLECAM ♥
Jeśli spodobał wam się ten przepis komentujcie , obserwujcie bloga , polecajcie znajomym , odwiedzajcie stronę na facebooku Słodkie do Słodkiego Facebook, Tik toku oraz na Instagramie Słodkie do Słodkiego Instagram
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz