Cześć kochani !!!
Dziś mam dla was kolejne ciasto z owocami. Wiosna i lato to najlepszy czas na ciasta z owocami.
Ciasto jest kruche z puszystym budyniem i smacznymi malinami. Mam nadzieję że Wam się spodoba.
POTRZEBUJEMY
Ciasto
- 1 szklankę mąki pszennej
- 1 szklankę mąki krupczatki
- 10 dkg margaryny zimnej
- 15 dkg masła
- 5 żółtek
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa budyniowa
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka cukru z wanilią
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 1/2 szklanki oleju
Dodatki
- 50 dkg malin
- papier do pieczenia
- blaszka o wymiarach 28 cm x 24 cm
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ciasto
- Do miski dajemy pokrojone masło i margarynę
- Następnie dajemy żółtka oraz resztę sypkich składników
- Wszystko szybko zagniatamy
- Dzielimy ciasto na dwie części 1/4 i 3/4
- Wkładamy każde do osobnego woreczka
- Dajemy do zamrażarki na około 3 godziny w celu zmrożenia
- Wyjmujemy 3/4 ciasta i trzemy na tarce do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia
- Wkładamy do nagrzanego piekarnika 175 stopni C i pieczemy około 20 minut na złoty kolor
- Po wyjęciu studzimy
Masa budyniowa
- Białka ubijamy z cukrem na sztywno
- Dodajemy cukier z wanilią oraz suche budynie
- Mieszamy dokładnie
EFEKT KOŃCOWY
- Na wystudzone ciasto wykładamy masę budyniową
- Na to układamy maliny dziurkami do góry
- Następnie trzemy resztę ciasta
- Wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy jeszcze około 30 minut
- Po wyjęciu ciasto studzimy i sypiemy cukrem pudrem
LUBIĘ I POLECAM ♥
Jeśli spodobał wam się ten przepis komentujcie , obserwujcie bloga , polecajcie znajomym , odwiedzajcie stronę na facebooku Słodkie do Słodkiego Facebook, Tik toku oraz na Instagramie Słodkie do Słodkiego Instagram
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz