Cześć kochani !!!!
Tym razem mam dla Was ciasto z kremem ananasowym i kokosem. Połączenie orzeźwiającego kremu z słodkim kokosem sprawia że ciasto jest bardzo smaczne.
POTRZEBUJEMY
Ciasto
- 5 łyżek mąki pszennej
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka octu
Kokos
- 10 dag kokosu
- 5 białek
- 5 łyżek cukru
Krem
- 1 budyń śmietankowy
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru
- 1 kostka masła miękkiego
- 4 żółtka
- 1 puszka ananasów
Dodatki
- blaszka o wymiarach 24 cm x 30 cm
- papier do pieczenia
- 1/2 czekolady białej na polewę
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ciasto
- Białka ubijamy na sztywno z cukrem
- Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz octem
- Pozostawiamy do wyrośnięcia
- Gotowe żółtka dodajemy do ubitych białek, następnie dodajemy mąkę i kakao
- Delikatnie mieszamy
- Gotowe ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
- Pieczemy przez około 30 min w temperaturze 150 stopni C z termoobiegiem na złoty kolor lub do tkz suchego patyczka
Kokos
- Białka ubijamy na sztywno z cukrem.
- Dodajemy kokos i delikatnie mieszamy.
- Gotową masę kokosową wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
- Pieczemy w temperaturze 150 stopni C przez około 30 minut na złoty kolor.
- Po upieczeniu, na blaszkę z kokosem należy nałożyć drugą taką samą blaszkę i przewrócić tak aby kokos znalazł się na drugiej blaszce papierem do góry (jest to konieczne gdyż kokos może się w innym wypadku połamać).
- Zdejmujemy papier.
- Kokos pozostawić do wystudzenia .
Krem
- Z puszki ananasów odsączamy 1 szklankę soku.
- 3/4 szklanki soku gotujemy
- Do pozostałej ilości soku wsypujemy budyń oraz dodajemy mąkę, żółtka i cukier
- Mieszamy
- Wlewamy do gotującego soku i mieszamy tak jak budyń
- Po ugotowaniu studzimy
- Masło dajemy do naczynia następnie powoli dodajemy wystudzony budyń i miksujemy
- Do gotowego kremu dajemy pokrojony ananas
- Powoli mieszamy
EFEKT KOŃCOWY
- Na blat kokosowy wykładamy gotowy krem
- Na krem kładziemy biszkopt
- Całość nakrywamy blaszką i przewracamy do góry nogami
- W ten sposób ciasto będzie gotowe ,a blat kokosowy się nam nie połamie
- Czekoladę roztapiamy w gorącej kąpieli lub w mikrofalówce z odrobiną mleka
- Gotową czekoladą polewamy całe ciasto
- Odstawiamy do lodówki w celu schłodzenia
LUBIĘ I POLECAM ♥♥
Do wypieków takich jak biszkopt najlepsza jest mąka pszenna Szymanowska uniwersalna.
Ciasto jest wtedy bardziej puszyste i lepiej wyrasta.
Jeśli spodobał wam się ten przepis komentujcie , obserwujcie bloga , polecajcie znajomym , odwiedzajcie stronę na facebooku. Słodkie do Słodkiego Facebook oraz na Instagramie Słodkie do Słodkiego Instagram
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz