Cześć kochani !!!!
Tym razem mam dla Was pyszne ciasto z batonami Lion. Słodkie, chrupkie super na różne okazje.
POTRZEBUJEMY
Ciasto
- 6 jajek
- 6 łyżek mąki pszennej
- 6 łyżek cukru
- 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
- 1 łyżeczkę octu
Krem
- 500 ml śmietany kremówki
- 250 gram serka mascarpone
- 2 łyżki cukru
Warstwa z kajmakiem
- 20 dag ryżu preparowanego
- 1 puszka masy kajmakowej
Dodatki
- 4 batony Lion
- 4 herbatniki czekoladowe pokruszone
- blaszka do pieczenia
- papier do pieczenia
- 100 ml wody i 2 kieliszki wódki do nasączenia ( poncz)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ciasto
- Białka ubijamy na sztywno z cukrem
- Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz octem
- Pozostawiamy do wyrośnięcia
- Gotowe żółtka dodajemy do ubitych białek, następnie dodajemy mąkę i kakao
- Delikatnie mieszamy
- Gotowe ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
- Pieczemy przez około 30 min w temperaturze 150 stopni C z termo obiegiem na złoty kolor lub do tkz. suchego patyczka
Warstwa z kajmakiem
- Do rondelka dajemy masę kajmakową i podgrzewamy aby się rozpuściła
- Dodajemy ryż i mieszamy
- Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru
- Następnie powoli dodajemy ją do serka mascarpone i delikatnie mieszamy
EFEKT KOŃCOWY
- Biszkopt nasączamy ponczem
- Następnie wykładamy ciepły ryż z masą kajmakową
- Studzimy
- Na ryż wykładamy krem
- Posypujemy herbatnikami
- Kroimy batony i układamy
- Ciasto dajemy do lodówki w celu schłodzenia
LUBIĘ I POLECAM ♥♥
Do wypieków takich jak biszkopt najlepsza jest mąka pszenna Szymanowska uniwersalna.
Ciasto jest wtedy bardziej puszyste i lepiej wyrasta.
Jeśli spodobał wam się ten przepis komentujcie , obserwujcie bloga , polecajcie znajomym , odwiedzajcie stronę na facebooku. Słodkie do Słodkiego Facebook oraz na Instagramie Słodkie do Słodkiego Instagram
Smacznego ♥♥♥
Fot : Ewa Barciok
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz