Cześć kochani !!!!
Dziś mam dla Was kolejne super ciasto. Przepis ten mam od wielu lat i chcę się nim z Wami podzielić.
POTRZEBUJEMY
Ciasto
- 7 jajek
- 7 łyżek mąki pszennej
- 7 łyżek cukru
- 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
- 1 łyżeczkę octu
Blat Prince polo
- 8 białek
- 9 łyżek cukru
- 4 duże XXL Prince polo ( pociąć na małe kawałki
- 10 dag moreli
- 10 dag orzechów włoskich pokrojonych
- 10 dag kokosu
- 10 dag rodzynek
Krem
- 30 dag masła
- 1 mała nutella
- 100 ml wódki
- 1/2 czekolady deserowej
- blaszka do pieczenia 36cm x 27 cm
- papier do pieczenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ciasto
- Białka ubijamy na sztywno z cukrem
- Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz octem
- Pozostawiamy do wyrośnięcia
- Gotowe żółtka dodajemy do ubitych białek, następnie dodajemy mąkę i kakao
- Delikatnie mieszamy
- Gotowe ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
- Pieczemy przez około 30 min w temperaturze 150 stopni C z termo obiegiem na złoty kolor lub do tkz. suchego patyczka
- Białka ubijamy na sztywno z cukrem.
- Dodajemy kokos, rodzynki, pokrojone morele, orzechy pokrojone oraz Prince polo i delikatnie mieszamy.
- Gotową masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
- Pieczemy w temperaturze 150 stopni C przez około 30 minut na złoty kolor.
- Po upieczeniu, na blaszkę z blatem Prince polo należy nałożyć drugą taką samą blaszkę i przewrócić tak aby znalazł się na drugiej blaszce papierem do góry (jest to konieczne gdyż może się w innym wypadku połamać).
- Zdejmujemy papier.
- Blat Prince polo pozostawić do wystudzenia.
- Do miski dajemy masło ( temperatura pokojowa)
- Powoli dodajemy nutellę cały czas mieszając mikserem do połączenia mas
- Na koniec powoli dodajemy wódkę ( 3 kieliszki) mieszamy
- Gotowy blat Prince polo nasączamy wódką, następnie wykładamy gotowy krem.
- Na krem kładziemy biszkopt.
- Całość nakrywamy blaszką i przewracamy do góry nogami.
- W ten sposób ciasto będzie gotowe, a blat Prince polo się nam nie połamie.
- Czekoladę roztapiamy w gorącej kąpieli lub w mikrofalówce z odrobiną mleka.
- Gotową czekoladą polewamy ciasto.
- Odstawiamy do lodówki w celu schłodzenia.
LUBIĘ I POLECAM ♥♥
Do wypieków takich jak biszkopt najlepsza jest mąka pszenna Szymanowska uniwersalna.
Ciasto jest wtedy bardziej puszyste i lepiej wyrasta.
Jeśli spodobał wam się ten przepis komentujcie , obserwujcie bloga , polecajcie znajomym , odwiedzajcie stronę na facebooku. Słodkie do Słodkiego Facebook oraz na Instagramie Słodkie do Słodkiego Instagram
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz