Cześć kochani !!!!
Przepraszam Was za dłuższą przerwę. Dziś mam kolejny fajny przepis. Delikatne ciasto orzechowe z kremem budyniowym, konfiturą malinową oraz malinami. Mam nadzieję że się Wam spodoba.
POTRZEBUJEMY
Ciasto
- 6 białek
- 15 dag cukru
- 2 łyżki oleju
- 5 dag mąki pszennej
- 10 dag orzechów mielonych włoskich
Krem
- 6 żółtek
- 750 ml mleka
- 2 budynie waniliowe
- 10 dag cukru
- 1 czekolada mleczna lub gorzka
- 35 dag masła
Dodatki
- 5 dag orzechów do posypania
- 1 słoik konfitury malinowej
- maliny ( parę na górę)
- papier do pieczenia
- blaszka o średnicy 28 cm
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ciasto
- Oddzielamy białka od żółtek
- Białka ubijamy z cukrem na sztywno
- Dodajemy olej, mieszamy
- Następnie dodajemy przesianą mąkę i mielone orzechy
- Delikatnie mieszamy i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
- Wkładamy do nagrzanego piekarnika temperatura 175 stopni C i pieczemy około 30 minut
- Po upieczeniu studzimy i zdejmujemy papier
Krem
- Do rondelka wlewamy pół litra mleka i wsypujemy cukier
- Zagotowujemy
- Resztę mleka mieszamy z budyniami oraz żółtkami
- Po zagotowaniu mleka wlewamy resztę mleka z innymi składnikami
- Mieszamy aż będzie gęste zagotowujemy ( tak jak budyń)
- Ugotowany budyń dzielimy na dwie części
- Do jednej dajemy całą czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia
- Odstawiamy do ostygnięcia
- Drugą część budyniu odstawiamy też do ostygnięcia
- Przygotowane miękkie masło dzielimy na dwie części
- Po ostygnięciu budyń waniliowy miksujemy z 1 porcją masła
- Czekoladowy budyń tak samo z pozostałą częścią masła
- Na gotowe wystudzone ciasto wykładamy połowę kremu czekoladowego
- Następnie na to konfiturę malinową
- Na konfiturę resztę kremu czekoladowego
- Na krem czekoladowy wykładamy krem waniliowy
- Posypujemy mielonymi orzechami
- Układamy dekoracje i wkładamy do lodówki w celu schłodzenia na parę godzin
LUBIĘ I POLECAM ♥♥
Do wypieków takich jak biszkopt najlepsza jest mąka pszenna Szymanowska uniwersalna.
Ciasto jest wtedy bardziej puszyste i lepiej wyrasta.
Jeśli spodobał wam się ten przepis komentujcie, obserwujcie bloga, polecajcie znajomym, odwiedzajcie stronę na facebooku. Słodkie do Słodkiego Facebook oraz na Instagramie Słodkie do Słodkiego Instagram
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz