Cześć kochani !!!!!
Z okazji Nowego Roku składam Wam gorące życzenia. Przede wszystkim zdrowia, bo jest najważniejsze. Mam nadzieję że będziecie szczęśliwi, pełni energii do nowych wyzwań. Ja postaram się Wam osłodzić ten rok. Dziś mam dla Was kolejny przepis, który w moim domu jest od zawsze.
POTYRZEBUJEMY
Ciasto
- 1/2 szklanki wody
- 20 dag cukru
- 25 dag masła
- 25 dag miodu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 4 sztuki goździków
- 40 dag mąki pszennej
- 3 jajka
- 1 opakowanie przyprawy do piernika
- 1/2 łyżki kawy mielonej
- 1 łyżka kakao
- 1/2 łyżeczki amoniaku
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatki
- bakalie pokrojone ( morele, figi, śliwki suszone, rodzynki, migdały, orzechy)
- blaszka do pieczenia
- papier do pieczenia
- 1/2 czekolady białej na polewę
- powidła śliwkowe (większy słoik)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ciasto
- Jajka rozbijmy i oddzielamy białka od żółtek
- Do miski dajemy żółtka i cukier. Ucieramy
- Dodajemy miękkie masło i dalej ucieramy
- Następnie dodajemy wodę i rozpuszczony miód
- Mieszamy
- Dajemy mąkę, sodę, proszek, kakao, kawę, pokruszone goździki i przyprawę do piernika
- Dokładnie mieszamy
- Dodajemy pokrojone bakalie
- Na koniec dodajemy ubite białka na sztywno i delikatnie mieszamy
- Ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia
- Wkładamy do nagrzanego piekarnika 150 stopni C i pieczemy około 40 minut do tkz suchego patyczka
- Po wyjęciu studzimy i przekrawamy na pół, tak by przesmarować go powidłami
- Składamy i polewamy rozpuszczoną czekoladą
LUBIĘ I POLECAM ♥♥
Do takich wypieków polecam mąkę Szymanowską uniwersalną.
Jeśli spodobał wam się ten przepis komentujcie, obserwujcie bloga, polecajcie znajomym, odwiedzajcie stronę na facebooku. Słodkie do Słodkiego Facebook oraz na Instagramie Słodkie do Słodkiego Instagram
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz