Cześć kochani !!!!
Sezon owocowy dalej trwa, dlatego mam dla Was ciasto kruche z malinami, śmietaną i mascarpone oraz bezą. Mam nadzieję że będzie Wam smakować. Tym razem zamiast cukru użyłam erytrytol
POTRZEBUJEMY
Ciasto
- 3 żółtka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cukru z wanilią
- 150g maki pszennej Szymanowskiej
- 100g masła
- 40g cukru lub erytrytol
Krem
- 40 ml śmietany kremówki 30 %
- 1 mascapone
- 2 galaretki malinowe
- 300g malin
- 2 łyżeczki cukru (można dać erytrytol)
Beza
- 3 białka
- 100g cukru (można dać erytrytol )
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 50g płatków migdałowych
Dodatki
- blaszka o wymiarach 23 cm x 30 cm
- papier do pieczenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ciasto
- Wszystkie składniki dać do naczynia i szybko zagnieść
- Gotowe ciasto zawinąć folią i do lodówki na 1 godzinę
- Następnie wyjąć z lodówki rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem , ponakłuwać widelcem
- Włożyć do nagrzanego piekarnika temperatura 175 stopni C i piec około 20 minut na złoty kolor
- Śmietanę wlać do wysokiego naczynia i ubić z dwoma łyżeczkami cukru na sztywno
- Następnie po woli dodawać mascarpone
- Dokładnie wymieszać
- Białka ubić na sztywno na sztywno
- Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną
- Wymieszać
- Wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, posypać migdałami i włożyć do nagrzanego piekarnika temperatura 110 stopni C i piec około 1 i 1/2 godziny
- Ciasto studzimy
- Następnie układamy maliny
- Galaretki rozpuszczamy w gotującej się wody, mieszamy dokładnie i studzimy
- Tężejącą wylewamy na maliny
- Gdy galaretka zastygnie wykładamy na nią krem
- Na krem dajemy upieczoną wystudzoną bezę
- Ciasto na chwilę wkładamy do lodówki
LUBIĘ I POLECAM ♥♥
Do ciasta zawsze używam mąki Szymanowskiej uniwersalnej. Polecam.
Jeśli spodobał wam się ten przepis komentujcie, obserwujcie bloga, polecajcie znajomym, odwiedzajcie stronę na facebooku. Słodkie do Słodkiego Facebook, Tik toku oraz na Instagramie Słodkie do Słodkiego Instagram
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz