Cześć kochani !!!
Ciasto czekoladowe z gruszkami i bezą migdałową to kolejny mój przepis dla Was. Pyszne, wilgotne idealne na jesienne wieczory. Polecam
POTRZEBUJEMY
Ciasto
- 20 dag mąki pszennej uniwersalnej Szymanowskiej
- 1 łyżka kakao
- 20 dag masła
- 15 dag cukru
- 2 jajka
- 2 gruszki twardsze
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 i 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- trochę soku z cytryn do polania gruszek
Beza
- 3 białka
- 15 dag cukru
- 5 dag mielonych migdałów
Dodatki
- płatki migdałowe
- papier do pieczenia
- blaszka 24cm x 24 cm
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ciasto
- Do miski dajemy masło i cukier ucieramy
- Po woli dodajemy jajka
- Mieszamy
- Następnie dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy
- Do gotowego ciasta dodajemy obrane i pokrojone gruszki
- Całość mieszamy
- Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
- Gotowe ciasto wkładamy na 30 minut do nagrzanego piekarnika góra -dół
- Do wysokiego naczynia dajemy białka i powoli dodając cukier ubijamy na sztywno
- Na koniec dodajemy mielone migdały i delikatnie mieszamy
- Podpieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i wykładamy na nie gotową bezę
- Posypujemy płatkami migdałowymi i wkładamy z powrotem do piekarnika na kolejne około 30 minut
- Po upieczeniu studzimy i delikatnie zdejmujemy papier do pieczenia
LUBIĘ I POLECAM ♥♥
Do ciasta zawsze używam mąki Szymanowskiej uniwersalnej.
Link do strony na której możecie kupić produkt firmy Polskie młyny którego użyłam:
https://allegro.pl/oferta/polskie-mlyny-maka-szymanowska-uniwersalna-typ-480-11637378256
Jeśli spodobał wam się ten przepis komentujcie, obserwujcie bloga, polecajcie znajomym, odwiedzajcie stronę na facebooku Słodkie do Słodkiego Facebook, Tik toku oraz na Instagramie Słodkie do Słodkiego Instagram
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz