17 września 2022

Ciasto czekoladowe z gruszkami i bezą migdałową



 Cześć kochani !!!

Ciasto czekoladowe z gruszkami i bezą migdałową to kolejny mój przepis dla Was. Pyszne, wilgotne idealne na jesienne wieczory. Polecam 


POTRZEBUJEMY 

Ciasto 

 - 20 dag mąki pszennej uniwersalnej Szymanowskiej 
- 1 łyżka kakao
- 20 dag masła
- 15 dag cukru
- 2 jajka
- 2 gruszki twardsze
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej  
- 1 i 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia 
- szczypta soli 
- trochę soku z cytryn do polania gruszek

Beza

- 3 białka 
- 15 dag cukru 
- 5 dag mielonych migdałów

Dodatki 

- płatki migdałowe 
- papier do pieczenia 
- blaszka 24cm x 24 cm 


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Ciasto

  1. Do miski dajemy masło i cukier ucieramy 
  2. Po woli dodajemy jajka 
  3. Mieszamy 
  4. Następnie dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy 
  5. Do gotowego ciasta dodajemy obrane i pokrojone gruszki 
  6. Całość mieszamy 
  7. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia 
  8. Gotowe ciasto wkładamy na 30 minut do nagrzanego piekarnika góra -dół 
Beza 

  1. Do wysokiego naczynia dajemy białka i powoli dodając cukier ubijamy na sztywno 
  2. Na koniec dodajemy mielone migdały i delikatnie mieszamy 

EFEKT KOŃCOWY 

  1. Podpieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i wykładamy na nie gotową bezę
  2. Posypujemy płatkami migdałowymi i wkładamy z powrotem do piekarnika na kolejne około 30 minut 
  3. Po upieczeniu studzimy i delikatnie zdejmujemy papier do pieczenia 


LUBIĘ I POLECAM ♥♥

Do ciasta  zawsze używam mąki Szymanowskiej uniwersalnej.
 Link do strony na której możecie kupić produkt firmy Polskie młyny którego użyłam:    
 https://allegro.pl/oferta/polskie-mlyny-maka-szymanowska-uniwersalna-typ-480-11637378256

Jeśli spodobał wam się ten przepis komentujcie, obserwujcie bloga, polecajcie znajomym, odwiedzajcie stronę na facebooku  Słodkie do Słodkiego Facebook, Tik toku oraz na Instagramie Słodkie do Słodkiego Instagram 


Smacznego ♥♥♥






                                                                Fot: Ewa Barciok

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz