Cześć kochani !!!!!
Jesień zawitała. Śliwki to pyszne owoce, które nadają się do wszelkiego rodzaju wypieków jak i przetworów. Dziś kruche ciasto z śliwkami i pianką bezową. Polecam
POTRZEBUJEMY
Ciasto
- 3 żółtka
- 1i 1\2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 10 dag masła
- 1 i 1\4 szklanki mąki
Pianka bezowa
- 3 białka
- 3\4 szklanki cukru
- 1 budyń śmietankowy
- 1\4 szklanki oleju
Dodatki
- 30 dag śliwek
- papier do pieczenia
- blaszka o wymiarach 23 cm \23 cm
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ciasto
- Do miski dajemy wszystkie składniki na ciasto i zagniatamy
- Ciasto dzielimy : 1\3 wkładamy do worka i dajemy do zamrażarki na 1 godzinę
- 2\3 ciasta wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do lodówki na 1 godzinę
- Ciasto wyjmujemy z lodówki i dajemy do nagrzanego piekarnika temperatura 175 stopni C i pieczemy przez 20 minut
- Białka dajemy do wysokiego naczynia i ubijamy na sztywno dodając cukier
- Następnie wsypujemy budyń i wlewamy olej i powoli miksujemy
- Ciasto podpieczone wyjąć poukładać na nim umyte i pokrojone śliwki
- Następnie na śliwki wyłożyć piankę bezową
- Resztę ciasta wyjąć z zamrażalnika i potrzeć na grubych oczkach na tarce
- Gotowe ciasto włożyć z powrotem do piekarnika i piec jeszcze przez około 35 minut na złoty kolor
LUBIĘ I POLECAM ♥♥
Do ciasta zawsze używam mąki Szymanowskiej uniwersalnej.
Link do strony na której możecie kupić produkt firmy Polskie młyny którego użyłam:
https://allegro.pl/oferta/polskie-mlyny-maka-szymanowska-uniwersalna-typ-480-11637378256
Jeśli spodobał wam się ten przepis komentujcie, obserwujcie bloga, polecajcie znajomym, odwiedzajcie stronę na facebooku Słodkie do Słodkiego Facebook, Tik toku oraz na Instagramie Słodkie do Słodkiego Instagram
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz