27 września 2022

Kruche ciasto ze śliwkami i pianką bezową

 Cześć kochani !!!!!

Jesień zawitała. Śliwki to pyszne owoce, które nadają się do wszelkiego rodzaju wypieków jak i przetworów. Dziś kruche ciasto z śliwkami i pianką bezową. Polecam 


POTRZEBUJEMY 

Ciasto 

- 3 żółtka 
- 1i 1\2 łyżki cukru pudru
- 1  łyżeczka proszku do pieczenia 
- 10 dag masła 
- 1 i 1\4 szklanki mąki 


Pianka bezowa

- 3 białka 
- 3\4 szklanki cukru
- 1 budyń śmietankowy 
- 1\4 szklanki oleju


Dodatki 

- 30 dag śliwek 
- papier do pieczenia 
- blaszka o wymiarach 23 cm \23 cm


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Ciasto 

  1. Do miski dajemy wszystkie składniki na ciasto i zagniatamy 
  2. Ciasto dzielimy : 1\3 wkładamy do worka i dajemy do zamrażarki na 1 godzinę
  3. 2\3  ciasta wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do lodówki na 1 godzinę
  4. Ciasto wyjmujemy z lodówki i dajemy do nagrzanego piekarnika temperatura 175 stopni C i pieczemy przez 20 minut 
Pianka bezowa

  1. Białka dajemy do wysokiego naczynia i ubijamy na sztywno dodając cukier 
  2. Następnie wsypujemy budyń i wlewamy olej i powoli miksujemy  

EFEKT KOŃCOWY 

  1. Ciasto podpieczone wyjąć poukładać na nim umyte i pokrojone śliwki 
  2. Następnie na śliwki wyłożyć piankę bezową 
  3. Resztę ciasta wyjąć z zamrażalnika i potrzeć na grubych oczkach na tarce
  4. Gotowe ciasto włożyć z powrotem do piekarnika i piec jeszcze przez około 35 minut na złoty kolor

LUBIĘ I POLECAM ♥♥

Do ciasta  zawsze używam mąki Szymanowskiej uniwersalnej.
 Link do strony na której możecie kupić produkt firmy Polskie młyny którego użyłam:    
 https://allegro.pl/oferta/polskie-mlyny-maka-szymanowska-uniwersalna-typ-480-11637378256

Jeśli spodobał wam się ten przepis komentujcie, obserwujcie bloga, polecajcie znajomym, odwiedzajcie stronę na facebooku  Słodkie do Słodkiego Facebook, Tik toku oraz na Instagramie Słodkie do Słodkiego Instagram 


Smacznego ♥♥♥








                                                                   Fot: Ewa Barciok

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz