Cześć kochani !!!!
Dziś mam dla Was kolejny przepis. Tym razem ciasto z kremem budyniowym, konfitura, biszkoptami moczonymi w kawie i śmietaną.
POTRZEBUJEMY
Ciasto
- 5 jajek
- 5 łyżek mąki pszennej
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka octu
Krem budyniowy
Śmietana
- 600 ml śmietany kremówki 30%
- 3 łyżeczki cukru
- 2 śmietan fixy
Dodatki
- papier do pieczenia
- konfitura wiśniowa
- blaszka o wymiarach 24 cm x 24 cm x7
- poncz 1/2 szklanki wody i 2 kieliszki wódki
- biszkopty długie
- pół szklanki kawy do nasączania biszkoptów
- 4 kostki czekolady do potarcia
- maliny do dekoracji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ciasto
- Białka ubijamy na sztywno z cukrem
- Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz octem
- Pozostawiamy do wyrośnięcia
- Gotowe żółtka dodajemy do ubitych białek, następnie dodajemy mąkę i kakao
- Delikatnie mieszamy
- Gotowe ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
- Pieczemy przez około 30 min w temperaturze 150 stopni C z termo obiegiem na złoty kolor lub do tkz. suchego patyczka
- Żółtka utrzeć z cukrem
- Dodać 150 ml mleka i budynie oraz mąkę
- Dobrze wymieszać
- Resztę budyniu zagotować
- Do gotującego mleka wlać masę budyniową
- Mieszać aż całość zgęstnieje
- Odstawiać do ostygnięcia
- Do wysokiego naczynia wlać śmietanę
- Ubijając dodawać cukier
- Na końcu wsypać śmietan fixy
- Dokładnie wymieszać
- Biszkopt nasączyć ponczem
- Wyłożyć konfiturę
- Następnie na konfiturę krem budyniowy
- Na krem układamy biszkopty namoczone w kawie
- Na koniec wykładamy śmietanę
- Całość posypujemy potartą czekoladą
- Wstawiamy do lodówki w celu schłodzenia
LUBIĘ I POLECAM ♥♥
Do wypieków takich jak biszkopt najlepsza jest mąka pszenna Szymanowska uniwersalna.
Ciasto jest wtedy bardziej puszyste i lepiej wyrasta.
Jeśli spodobał wam się ten przepis komentujcie, obserwujcie bloga, polecajcie znajomym, odwiedzajcie stronę na facebooku. Słodkie do Słodkiego Facebook, Tik toku oraz na Instagramie Słodkie do Słodkiego Instagram
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz