Cześć kochani!!!
Tym razem mam dla Was ciasto murzynek, które jest w moim domu od wielu lat. Przepis sama zmieniłam tak aby był inny smak. Mam nadzieję że będzie Wam smakować
POTRZEBUJEMY
Ciasto
- kostka margaryny 250 g
- 1 i 1\2 szklanki cukru
- 5 łyżek wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 płaskie łyżki kakao
- 1 i 1\2 szklanki mąki pszennej
- 3 jajka
Ser
- 200g sera białego twarogu
- 3 łyżeczki cukru
- 1\2 opakowania budyniu śmietankowego
- 1 żółtko
Dodatki
- papier do pieczenia
- blaszka o wymiarach 24 cm x 28 cm
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ciasto
- Do rondelka dajemy margarynę, cukier, wodę i kakao
- Wszystko mieszamy i zagotowujemy
- Po ugotowaniu studzimy i odlewamy 1\2 szklanki masy na polewę
- Następnie dodajemy proszek do pieczenia, mąkę i żółtka
- Mieszamy
- Na koniec dodajemy ubite białka na sztywno
- Ser dobrze gnieciemy widelcem lub przeciskamy przez prasę do ziemniaków
- Dodajemy cukier, żółtko, budyń suchy
- Dokładnie wszystko mieszamy
- Gotowe ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
- Następnie łyżeczką nabieramy twaróg i układamy w odstępach na ciasto
- Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika temperatura 150 stopni C i pieczemy około 40 minut do tkz. suchego patyczka
- Po upieczeniu studzimy i polewamy pozostałą częścią masy
LUBIĘ I POLECAM ♥♥
Do wypieków najlepsza jest mąka pszenna Szymanowska uniwersalna.
Ciasto jest wtedy bardziej puszyste i lepiej wyrasta.
Jeśli spodobał wam się ten przepis komentujcie, obserwujcie bloga, polecajcie znajomym, odwiedzajcie stronę na facebooku. Słodkie do Słodkiego Facebook, Tik toku oraz na Instagramie Słodkie do Słodkiego Instagram
Smacznego ♥♥♥
Fot: Ewa Barciok
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz