Cześć kochani!!!!
Tym razem sernik, ale inny bo bez sera. Mam nadzieję że Wam się spodoba.
POTRZEBUJEMY
Ciasto
- 3 żółtka
- 20 dkg mąki uniwersalnej Szymanowskiej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 10 dkg masła
- 5 dkg cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
- 1 łyżka płaska kakao
Masa
- 200 ml jogurtu gęstego
- 400 ml śmietany kwaśnej 18 %
- około 2 łyżki cukru
- 5 dkg mąki ziemniaczanej
- 3 białka
Dodatki
- blaszka o średnicy 20 cm
- papier do pieczenia
- cukier puder do posypania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ciasto
- Do miski dajemy wszystkie składniki i szybko zagniatamy
- Ciasto dzielimy na 3\4 i 1\4
- Do 1\4 dajemy kakao i mieszamy wkładamy do zamrażarki
- 3\4 ciasta wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia , również brzegi
- Ciasto dajemy do lodówki w celu schłodzenia
Masa
- Do wysokiego naczynia dajemy jogurt, śmietanę, cukier oraz mąkę ziemniaczaną
- Dokładnie wszystko mieszamy
- Na koniec ubijamy białka na sztywno
- Dodajemy je powoli do masy i mieszamy
EFEKT KOŃCOWY
- Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i wykładamy masę jogurtową
- Następnie wyjmujemy z zamrażarki ciemne ciasto i trzemy na tarce grubsze oczka bezpośrednio na masę jogurtową
- Gotowe ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika 175 stopni C i pieczemy około 1 godzinę na złoty kolor
- Po upieczeniu studzimy i posypujemy cukrem pudrem
LUBIĘ I POLECAM ♥♥
Jeśli spodobał wam się ten przepis komentujcie, obserwujcie bloga, polecajcie znajomym, odwiedzajcie stronę na Facebook. Słodkie do Słodkiego Facebook, Tik toku oraz na Instagramie Słodkie do Słodkiego Instagram
Smacznego ♥
Fot: Ewa Barciok
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz