Jak pewnie widzieliście na moim FB , nie dawno wzięłam udział w konkursie cukierniczym związanym z przygotowaniem tortu. Konkurencja była dosyć spora i niestety nie udało mi się zająć żadnego miejsca ale i tak uważam , że było warto. Dodaje dziś przepis na tort ,który zrobiłam.
POTRZEBUJEMY:
Ciasto kakaowe
- 4 jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka octu
- 1 łyżka kakao
Ciasto orzechowe
- 10 dkg orzechów mielonych laskowych
- 4 białka
- 4 łyżki cukru
Ciasto jasne
- 6 jajek
- 6 łyżek mąki pszennej
- 6 łyżek cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka octu
Krem
- 3 kostki masła
- 1 słoik nutelli 230g
- 100 ml wódki
Dodatki
- 50 ml wódki do nasączenia biszkoptów( po upieczeniu wszystkie krążki nasączamy tą
wódką pomieszaną z odrobiną wody )
- papier do pieczenia
- 1 i 1/2 m wstążki
- 26 szt biszkoptów długich
- słoiczek konfitury wiśniowej
- dekoracje( jajko niespodzianka , kinder bueno białe i czekoladowe, cnopers . ferrero
rocher, rodzynki w czekoladzie, twix ,oreo )
- blaszka okrągła o średnicy 24 cm
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
Ciasto kakaowe
- Białka ubijamy na sztywno z cukrem.
- Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz octem
- Pozostawiamy do wyrośnięcia
- Gotowe żółtka dodajemy do ubitych białek , następnie dodajemy mąkę, kakao i delikatnie mieszamy
- Gotowe ciasto wylewamy do tortownicy i pieczemy przez około 20 min w temperaturze 150 stopni C z termoobiegiem na złoty kolor lub do tkz suchego patyczka
- Białka ubijamy na sztywno z cukrem.
- Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz octem
- Pozostawiamy do wyrośnięcia
- Gotowe żółtka dodajemy do ubitych białek , następnie dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy
- Gotowe ciasto wylewamy do tortownicy i pieczemy przez około 40 min w temperaturze 150 stopni C z termoobiegiem na złoty kolor lub do tkz suchego patyczka
- Po wystudzeniu gotowy biszkopt przekrawamy w poprzek dwa razy , tak by powstały dwa krążki
Ciasto orzechowe
Krem:
Etap końcowy przygotowania tortu
- Białka ubijamy na sztywno z cukrem .
- Dodajemy orzechy i delikatnie mieszamy .
- Gotową masę orzechową wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia .
- Pieczemy w temperaturze 150 stopni C przez około 30 minut na złoty kolor .
- Po upieczeniu, na blaszkę z należy nałożyć drugą taką samą blaszkę i przewrócić tak aby znalazł się na drugiej blaszce papierem do góry (jest to konieczne gdyż może się w innym wypadku połamać) .
- Zdejmujemy papier .
- Pozostawić do wystudzenia .
- Miękkie masło( temperatura pokojowa ) dać do miski .
- Następnie po woli dodawać nutellę cały czas mieszając mikserem .
- Na końcu delikatnie wlewać wódkę .
- Wszystko dokładnie wymieszać .
Etap końcowy przygotowania tortu
- Na dekoracyjną serwetkę lub paterę kładziemy pierwszy krążek biszkoptu jasnego , smarujemy konfiturą i wykładamy krem
- Na to kładziemy krążek biszkoptu ciemnego smarujemy kremem.
- Następnie krążek orzechowy i krem .
- Przykrywamy wszystko ostatnim krążkiem biszkopta jasnego .
- Smarujemy cały tort kremem .
- Wyrównujemy boki i górę
- Boki tortu obkładamy biszkoptami i związujemy wstążką ,na końcu wiążemy kokardę.
- Układamy dekoracje czekoladowe w/g uznania .
LUBIĘ I POLECAM ♥♥
Do wypieków takich jak tort najlepsza jest mąka pszenna Szymanowska uniwersalna. Ciasto jest wtedy bardziej puszyste i lepiej wyrasta. Do takiego tortu najlepsza jest również nutella. która nadaje smak czekoladowy jak i orzechowy kremowi.
Jeśli spodobał wam się ten przepis komentujcie , obserwujcie bloga , polecajcie znajomym , odwiedzajcie stronę na facebooku. Słodkie do Słodkiego Facebook oraz na Instagramie Słodkie do Słodkiego Instagram
Smacznego ♥♥♥
Do wypieków takich jak tort najlepsza jest mąka pszenna Szymanowska uniwersalna. Ciasto jest wtedy bardziej puszyste i lepiej wyrasta. Do takiego tortu najlepsza jest również nutella. która nadaje smak czekoladowy jak i orzechowy kremowi.
Jeśli spodobał wam się ten przepis komentujcie , obserwujcie bloga , polecajcie znajomym , odwiedzajcie stronę na facebooku. Słodkie do Słodkiego Facebook oraz na Instagramie Słodkie do Słodkiego Instagram
Smacznego ♥♥♥
Fot: Ewa Barciok
Cudownie wygląda i zapewnie tak samo smakuje. Pozdrawiam Serdecznie
OdpowiedzUsuń