3 listopada 2019

Ciasto z kokosem i orzechami

Cześć kochani !!!


Mam dla Was kolejny fajny przepis. Tym razem ciasto z kokosem i orzechami.


POTRZEBUJEMY

Ciasto 

- 4 jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka octu


Krem

- 50 g wiórek kokosowych
- 200 g masła
- 100 g cukru
- 400 ml  mleka
- 1 budyń śmietankowy
-  2 łyżki kaszy manny


Dodatki

- forma o wym 25 cm x 30 cm 
- papier do pieczenia 
- orzechy mielone  100 g ( włoskie lub laskowe)
- połówki orzecha do dekoracji
- poncz do nasączenia ciasta ( 1/2 szklanki wody plus 50 ml wódki)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


Ciasto 
  1. Białka ubijamy na sztywno z cukrem
  2. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz octem
  3. Pozostawiamy do wyrośnięcia 
  4. Gotowe żółtka dodajemy do ubitych białek, następnie dodajemy mąkę i kakao 
  5. Delikatnie mieszamy 
  6. Gotowe ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia 
  7. Pieczemy przez około 30 min w temperaturze 150 stopni C z termoobiegiem na złoty kolor lub do tkz suchego patyczka

Krem

  1. Do garnka dajemy szklankę mleka wymieszaną z budyniem i kaszą manną
  2. Pozostałe mleko zagotuj , wlej mleko z dodatkami i ugotuj jak budyń 
  3. Dodaj następnie kokos, który wcześniej przelej na sitku wrzątkiem 
  4. Wymieszaj 
  5. Odstaw do wystygnięcia
  6. Masło zmiksuj ( temperatura pokojowa) dodawaj powoli gotowy wystudzony budyń
  7. Dokładnie wymieszaj 


EFEKT KOŃCOWY

  1. Gotowe ciasto nasączyć ponczem 
  2. Wyłożyć krem 
  3. Posypać mielonymi orzechami 
  4.  Udekorować 
  5. Wstawić do lodówki  w celu schłodzenia 

LUBIĘ I POLECAM ♥♥


Do wypieków takich jak biszkopt  najlepsza jest mąka pszenna Szymanowska uniwersalna.
Ciasto jest wtedy bardziej puszyste i lepiej wyrasta. 


Jeśli spodobał wam się ten przepis komentujcie , obserwujcie bloga , polecajcie znajomym , odwiedzajcie stronę na facebooku. Słodkie do Słodkiego Facebook oraz na Instagramie Słodkie do Słodkiego Instagram 


Smacznego ♥♥♥




                                                                       Fot: Ewa Barciok

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz