Cześć kochani !!!
Mam dla Was kolejny fajny przepis. Tym razem ciasto z kokosem i orzechami.
POTRZEBUJEMY
Ciasto
- 4 jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka octu
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka octu
Krem
- 50 g wiórek kokosowych
- 200 g masła
- 100 g cukru
- 400 ml mleka
- 1 budyń śmietankowy
- 2 łyżki kaszy manny
Dodatki
- forma o wym 25 cm x 30 cm
- papier do pieczenia
- orzechy mielone 100 g ( włoskie lub laskowe)
- połówki orzecha do dekoracji
- poncz do nasączenia ciasta ( 1/2 szklanki wody plus 50 ml wódki)- orzechy mielone 100 g ( włoskie lub laskowe)
- połówki orzecha do dekoracji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ciasto
- Białka ubijamy na sztywno z cukrem
- Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz octem
- Pozostawiamy do wyrośnięcia
- Gotowe żółtka dodajemy do ubitych białek, następnie dodajemy mąkę i kakao
- Delikatnie mieszamy
- Gotowe ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
- Pieczemy przez około 30 min w temperaturze 150 stopni C z termoobiegiem na złoty kolor lub do tkz suchego patyczka
Krem
- Do garnka dajemy szklankę mleka wymieszaną z budyniem i kaszą manną
- Pozostałe mleko zagotuj , wlej mleko z dodatkami i ugotuj jak budyń
- Dodaj następnie kokos, który wcześniej przelej na sitku wrzątkiem
- Wymieszaj
- Odstaw do wystygnięcia
- Masło zmiksuj ( temperatura pokojowa) dodawaj powoli gotowy wystudzony budyń
- Dokładnie wymieszaj
EFEKT KOŃCOWY
- Gotowe ciasto nasączyć ponczem
- Wyłożyć krem
- Posypać mielonymi orzechami
- Udekorować
- Wstawić do lodówki w celu schłodzenia
LUBIĘ I POLECAM ♥♥
Do wypieków takich jak biszkopt najlepsza jest mąka pszenna Szymanowska uniwersalna.
Ciasto jest wtedy bardziej puszyste i lepiej wyrasta.
Jeśli spodobał wam się ten przepis komentujcie , obserwujcie bloga , polecajcie znajomym , odwiedzajcie stronę na facebooku. Słodkie do Słodkiego Facebook oraz na Instagramie Słodkie do Słodkiego Instagram
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz