16 kwietnia 2020

Babka jogurtowa

Cześć kochani !!!!


Dziś mam dla Was prosty przepis na zwykłą babkę .Można go urozmaicić dodając bakalie, cytrynowy sok lub kawałki czekolady.

POTRZEBUJEMY 


- 100 g jogurtu greckiego
- 130 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 kostka margaryny
 - 4 jajka
- 125 g mąki pszennej
- 125 g mąki ziemniaczanej

Dodatki 

- foremka 21 cm średnicy
- tłuszcz do wysmarowania formy
- trochę bułki tartej do wysypania formy
- jajka kolorowe
- zielona trawka (posypka z opłatka)


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 


  1. Jajka rozbijamy, oddzielamy białka od żółtek 
  2. Do miski dajemy żółtka i cukier, ucieramy 
  3. Następnie dodajemy margarynę i dalej ucieramy ( można mikserem )
  4. Dodajemy obie mąki, proszek do pieczenia oraz jogurt
  5. Wszystko razem mieszamy 
  6. Białka ubijamy na sztywno 
  7. Dodajemy powoli ubite białka  do masy i delikatnie mieszamy 
  8. Gotową masę przekładamy do foremki wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką
  9. Wkładamy do  nagrzanego piekarnika temperatura 150 stopni C termoobieg  i pieczemy przez 40 minut na złoty kolor 
  10. Po upieczeniu studzimy i wyjmujemy babkę z formy 
  11. Następnie dekorujemy według uznania 


LUBIĘ I POLECAM ♥♥


Do tego ciasta najlepiej użyć mąki Szymanowskiej uniwersalnej . Można zamiast margaryny dać  masło będzie bardziej maślana.
Jeśli spodobał wam się ten przepis komentujcie , obserwujcie bloga , polecajcie znajomym , odwiedzajcie stronę na facebooku. Słodkie do Słodkiego Facebook oraz na Instagramie Słodkie do Słodkiego Instagram 


Smacznego ♥♥♥







                                                                Fot : Monika Barciok

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz