Cześć kochani !!!!
Dziś mam dla Was kolejne ciasto.Tym razem torcik z kokosem.
POTRZEBUJEMY
Ciasto
- 3 jajka- 100 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki ciemnego kakao
Krem
- 1 żółtko- 70 g kokosu
- 500 ml mleka
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 1/ 2 szklanki cukru
- 3 łyżeczki żelatyny
- serek mascarpone
Dodatki
- tortownica 20 cm- papier do pieczenia
- ciastka kokosowe do dekoracji
- serwetka pod torcik
- 1/2 słoika powideł śliwkowych
- poncz( 1/2 szklanki wody plus cukier z wanilią)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ciasto
- Do miski dajemy jajka i cukier ubijamy mikserem
- Następnie dodajemy mąkę ,proszek do pieczenia i kakao
- Całość powoli mieszamy
- Wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem
- Pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 175 stopni C -termoobieg
- Po upieczeniu studzimy
- Wyjmujemy ciasto z foremki i ścinamy delikatnie górę do pokruszenia
- Przecinamy ciasto na pół tak by powstały dwa cienkie krążki
Krem
- 350 ml mleka zagotowujemy z kokosem
- W osobnym naczyniu mieszamy resztę mleka z mąką i żółtkiem
- Mleko z mąką i żółtkiem wlewamy do mleka z kokosem i gotujemy jak budyń
- Gotowy budyń studzimy
- Po wystudzeniu dodajemy po woli do serka mascarpone mieszając
- Żelatynę zalewamy odrobiną wody i czekamy aż się namoczy
- Następnie lekko podgrzewamy w celu rozpuszczenia
- Studzimy ją
- Na koniec dodajemy żelatynę do całej masy i mieszamy
EFEKT KOŃCOWY
- Każdy krążek ciasta nasączamy ponczem
- Pierwszy układamy na talerzu z serwetką i smarujemy powidłami
- Nakładamy połowę kremu
- Na to kładziemy drugi krążek i resztę kremu
- Układamy dookoła koksowe ciastka
- Środek posypujemy pokruszonym ciastem
- Odstawiamy do lodówki w celu schłodzenia
LUBIĘ I POLECAM ♥♥
Do tego ciasta najlepiej użyć mąki Szymanowskiej uniwersalnej i drobnego kokosu .Jeśli spodobał wam się ten przepis komentujcie , obserwujcie bloga , polecajcie znajomym , odwiedzajcie stronę na facebooku. Słodkie do Słodkiego Facebook oraz na Instagramie Słodkie do Słodkiego Instagram
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz