Dziś mam dla Was bardzo prosty przepis na ciasto kruche z jabłkami i kruszonką.
POTRZEBUJEMY
Ciasto
- 1 opakowanie ciasta kruchego z mąki Szymanowskiej
- 1 jajko
- 100 g masła
Nadzienie
- 1 słoik jabłek prażonych
- odrobinę cynamonu
- trochę brązowego cukru
Kruszonka
- 1 żółtko
- 2 łyżki cukru
- cukier z naturalną wanilią
- ok. 1/2 szklanka mąki pszennej
- 1/4 kostki masła
- 2 łyżki cukru
- cukier z naturalną wanilią
- ok. 1/2 szklanka mąki pszennej
- 1/4 kostki masła
Dodatki
- blaszka na tartę o średnicy
- cukier puder do posypania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ciasto
- Zawartość opakowania ciasta wsypujemy do naczynia
- Dodajemy jajko i masło
- Całość zagniatamy
- Gotowe ciasto dajemy do zamrażalnika na 30 minut
Kruszonka
- Do miski należy dać: żółtko, cukier z wanilią, masło (temp. pokojowa), mąka, cukier.
- Wszystkie składniki zagnieść (cukier musi być wyczuwalny pod palcami a całość ma utworzyć jednolitą kulkę)
Efekt końcowy
1. Ciasto wyjmujemy z lodówki i wykładamy na wysmarowaną blaszkę razem z brzegami
2. Na ciasto wykładamy jabłka, posypujemy cukrem i cynamonem.
3. Następnie kruszymy kruszonkę
4.Wkładamy gotowe ciasto do nagrzanego piekarnika bez termoobiegu ( góra i dół)temperatura 175 stopni C i pieczemy przez około 40 minut na złoty kolor
4.Wkładamy gotowe ciasto do nagrzanego piekarnika bez termoobiegu ( góra i dół)temperatura 175 stopni C i pieczemy przez około 40 minut na złoty kolor
5. Po upieczeniu ciasto studzimy i posypujemy delikatnie cukrem pudrem
LUBIĘ I POLECAM ♥
Do takiego wypieku można użyć świeże potarte jabłka.
Jeśli spodobał wam się ten przepis komentujcie , obserwujcie bloga , polecajcie znajomym , odwiedzajcie stronę na facebooku. Słodkie do Słodkiego Facebook oraz na Instagramie Słodkie do Słodkiego Instagram
Smacznego ♥♥♥
Fot : Ewa Barciok
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz