25 maja 2020

Mus czekoladowy z wiśniami

 Cześć kochani !!!!                                                                                                                                     
Dziś mam dla Was super deser: mus czekoladowy z wiśniami. Przepis ten jest w mojej rodzinie już od pokoleń. 

POTRZEBUJEMY 

Mus 

- 3 jajka świeże
- 2 płaskie łyżeczki żelatyny
- 3 łyżki cukru pudru
- 250 ml śmietany kremówki  30 %   
- odrobinę cukru z wanilią 
- 1 kieliszek spirytusu lub wódki 
- 1 łyżkę kakao

Wiśnie w żelu 

- 1 słoiki kompotu z wiśniami 
- 3 łyżki  cukru ( w zależności od owoców)
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody
- 1 listek  żelatyny( 4 g) 
- 1 łyżka soku z cytryny 

Dodatki 

- 200 ml śmietany kremówki 30 %
- 1 łyżeczka cukru    
- listki mięty 
- czekoladowe listki 
- 4 pucharki   


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 


Mus 
  1. Jajka wstawić do miski i zalać gotująca wodą 
  2. Poczekać około 5 minut 
  3. Wyjąć i oddzielić białka od żółtek
  4. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę , dodajemy cukier z wanilią 
  5. Następnie dodajemy kakao cały czas mieszając
  6. Powoli dodawać spirytus cały czas mieszając 
  7. Żelatynę dać do miseczki i zalać  zimną wody tak aby była cała zalaną nie za dużo 
  8. Czekamy aż napęcznieje 
  9. Podgrzewamy ją aby się rozpuściła ,studzimy 
  10. Gotową żelatynę powoli wlewamy do masy cały czas delikatnie mieszając
  11. Białka ubijamy na sztywno
  12. Dodajemy powoli do masy 
  13. Śmietanę tez ubijamy ba sztywno i dodajemy do masy 
  14. Wszystko delikatnie mieszamy  

Wiśnie w żelu

  1. Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić do napęcznienia 
  2. Do garnuszka dajemy owoce bez pestek i cukier ,podgrzewamy
  3. Dodajemy cytrynę i wodę z mąką 
  4. Mieszamy i zagotowujemy 
  5. Następnie do tych gorących owoców dodajemy rozpuszczona żelatynę
  6. Dokładnie mieszamy 
  7. Studzimy  

Efekt  końcowy 

  1. Do pucharków dajemy wystudzone wiśnie w żelu 
  2. Na wiśnie wykładamy mus czekoladowy 
  3. Śmietanę ubijamy z cukrem 
  4. Dajemy do rękawa cukierniczego i dekorujemy 
  5. Na koniec układamy listki czekoladowe i miętę

LUBIĘ I POLECAM ♥


Jeśli spodobał wam się ten przepis komentujcie , obserwujcie bloga , polecajcie znajomym , odwiedzajcie stronę na facebooku. Słodkie do Słodkiego Facebook oraz na Instagramie Słodkie do Słodkiego Instagram 


Smacznego ♥♥♥






                                                                     Fot: Ewa Barciok

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz