Dziś mam dla Was super deser: mus czekoladowy z wiśniami. Przepis ten jest w mojej rodzinie już od pokoleń.
POTRZEBUJEMY
Mus
- 3 jajka świeże
- 2 płaskie łyżeczki żelatyny
- 3 łyżki cukru pudru
- 250 ml śmietany kremówki 30 %
- odrobinę cukru z wanilią
- 1 kieliszek spirytusu lub wódki
- 1 łyżkę kakao
Wiśnie w żelu
- 1 słoiki kompotu z wiśniami
- 3 łyżki cukru ( w zależności od owoców)
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody
- 1 listek żelatyny( 4 g)
- 1 łyżka soku z cytryny
Dodatki
- 200 ml śmietany kremówki 30 %
- 1 łyżeczka cukru
- listki mięty
- czekoladowe listki
- 4 pucharki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Mus
- Jajka wstawić do miski i zalać gotująca wodą
- Poczekać około 5 minut
- Wyjąć i oddzielić białka od żółtek
- Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę , dodajemy cukier z wanilią
- Następnie dodajemy kakao cały czas mieszając
- Powoli dodawać spirytus cały czas mieszając
- Żelatynę dać do miseczki i zalać zimną wody tak aby była cała zalaną nie za dużo
- Czekamy aż napęcznieje
- Podgrzewamy ją aby się rozpuściła ,studzimy
- Gotową żelatynę powoli wlewamy do masy cały czas delikatnie mieszając
- Białka ubijamy na sztywno
- Dodajemy powoli do masy
- Śmietanę tez ubijamy ba sztywno i dodajemy do masy
- Wszystko delikatnie mieszamy
Wiśnie w żelu
- Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić do napęcznienia
- Do garnuszka dajemy owoce bez pestek i cukier ,podgrzewamy
- Dodajemy cytrynę i wodę z mąką
- Mieszamy i zagotowujemy
- Następnie do tych gorących owoców dodajemy rozpuszczona żelatynę
- Dokładnie mieszamy
- Studzimy
Efekt końcowy
- Do pucharków dajemy wystudzone wiśnie w żelu
- Na wiśnie wykładamy mus czekoladowy
- Śmietanę ubijamy z cukrem
- Dajemy do rękawa cukierniczego i dekorujemy
- Na koniec układamy listki czekoladowe i miętę
LUBIĘ I POLECAM ♥
Jeśli spodobał wam się ten przepis komentujcie , obserwujcie bloga , polecajcie znajomym , odwiedzajcie stronę na facebooku. Słodkie do Słodkiego Facebook oraz na Instagramie Słodkie do Słodkiego Instagram
Smacznego ♥♥♥
Fot: Ewa Barciok
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz