5 maja 2020

Rolada łaciata

Cześć kochani !!!


Tym razem mam dla Was przepis na roladę łaciatą.


POTRZEBUJEMY

Ciasto

- 5 jajek
- 5 łyżek cukru
- 3 łyżki wody
- 3 łyżki oleju
- 5 łyżek mąki pszennej
- 2 łyżki kakao


Krem

- 1 opakowanie kremu karpatka
- 150 g masła 
- 500 ml mleka

Dodatki 

- blaszka o wymiarach 38 cm x 29 cm
- papier do pieczenia 
- nutella

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Ciasto

  1. Oddzielamy białka od żółtek 
  2. Białka ubijamy na sztywno 
  3. Żółtka ucieramy z cukrem 
  4. Dodajemy wodę, olej, mąkę 
  5. Na końcu dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy 
  6. Dzielimy ciasto na dwie części ( jedna mniejsza a druga większa)
  7. Do większej dodajemy kakao
  8. Reszta ciasta pozostaję jasna
  9. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia 
  10. Białe ciasto dać do rękawa cukierniczego, wyciskać i robić zygzaki na blaszce 
  11. Wstawić do piekarnika nagrzanego 170 stopni C z termoobiegiem i piec 3 minuty 
  12. Wyjąć z piekarnika jasne ciasto i równomiernie wyłożyć na nie ciemne ciasto (na całe blaszce)
  13. Piec jeszcze 8 minut 
  14. Po wyjęciu trochę wystudzić 
  15. Następnie zdjąć papier i zwinąć całość w rulon 

Krem

  1. Gotujemy krem karpatka według wskazań na opakowaniu
  2. Studzimy 
  3. Po wystudzeniu dodajemy  po woli do masła i ucieramy na jednolitą masę

EFEKT KOŃCOWY


  1. Rulon ciasta delikatnie rozwinąć
  2. Nałożyć gotowy krem  
  3. Na środek przez całe ciasto nałożyć pasek nutelli
  4. Następnie ciasto zwinąć ,aby wyszła rolada 
  5. Gotową odstawić do lodówki w celu schłodzenia 

LUBIĘ I POLECAM ♥♥


Do biszkoptu najlepiej zawsze użyć mąki Szymanowskiej uniwersalnej .

Jeśli spodobał wam się ten przepis komentujcie , obserwujcie bloga , polecajcie znajomym , odwiedzajcie stronę na facebooku. Słodkie do Słodkiego Facebook oraz na Instagramie Słodkie do Słodkiego Instagram 


Smacznego ♥♥♥








Fot: Monika Barciok

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz