Cześć kochani !!!
Tym razem mam dla Was przepis na roladę łaciatą.
POTRZEBUJEMY
Ciasto
- 5 jajek- 5 łyżek cukru
- 3 łyżki wody
- 3 łyżki oleju
- 5 łyżek mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
Krem
- 1 opakowanie kremu karpatka
- 150 g masła
- 500 ml mleka
Dodatki
- blaszka o wymiarach 38 cm x 29 cm
- papier do pieczenia
- nutella
Dodatki
- blaszka o wymiarach 38 cm x 29 cm
- papier do pieczenia
- nutella
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ciasto
- Oddzielamy białka od żółtek
- Białka ubijamy na sztywno
- Żółtka ucieramy z cukrem
- Dodajemy wodę, olej, mąkę
- Na końcu dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy
- Dzielimy ciasto na dwie części ( jedna mniejsza a druga większa)
- Do większej dodajemy kakao
- Reszta ciasta pozostaję jasna
- Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia
- Białe ciasto dać do rękawa cukierniczego, wyciskać i robić zygzaki na blaszce
- Wstawić do piekarnika nagrzanego 170 stopni C z termoobiegiem i piec 3 minuty
- Wyjąć z piekarnika jasne ciasto i równomiernie wyłożyć na nie ciemne ciasto (na całe blaszce)
- Piec jeszcze 8 minut
- Po wyjęciu trochę wystudzić
- Następnie zdjąć papier i zwinąć całość w rulon
Krem
- Gotujemy krem karpatka według wskazań na opakowaniu
- Studzimy
- Po wystudzeniu dodajemy po woli do masła i ucieramy na jednolitą masę
EFEKT KOŃCOWY
- Rulon ciasta delikatnie rozwinąć
- Nałożyć gotowy krem
- Na środek przez całe ciasto nałożyć pasek nutelli
- Następnie ciasto zwinąć ,aby wyszła rolada
- Gotową odstawić do lodówki w celu schłodzenia
LUBIĘ I POLECAM ♥♥
Do biszkoptu najlepiej zawsze użyć mąki Szymanowskiej uniwersalnej .
Jeśli spodobał wam się ten przepis komentujcie , obserwujcie bloga , polecajcie znajomym , odwiedzajcie stronę na facebooku. Słodkie do Słodkiego Facebook oraz na Instagramie Słodkie do Słodkiego Instagram
Smacznego ♥♥♥
Fot: Monika Barciok
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz