19 lutego 2023

Ciastka oczka z konfiturą

 Cześć kochani!!!

Mam dla Was tym razem ciasteczka maślane z bezą kokosową i konfiturą. Pyszne, chrupiące, mam nadzieję że Wam będą smakować. 


POTRZEBUJEMY 

Ciasto 

- 10 dag masła 
- 1 szklanka mąki pszennej 
- 1/3 mąki ziemniaczanej 
- 1 jajko 
- 1/3 szklanki cukru pudru 
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 

Beza kokosowa 

- 3 białka 
- 15 dag cukru 
- 15 dag wiórek kokosowych 

Dodatki 

- konfitura malinowa i brzoskwiniowa
- blaszka do pieczenia 
- papier do pieczenia

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 

Ciasto 

  1. Do miski dajemy wszystkie składniki i zagniatamy 
  2. Formujemy kulkę dajemy do woreczka i do zamrażarki na 15 minut w celu schłodzenia 
  3. Po wyjęciu ciasto dajemy na stolnicę obsypaną mąką i wycinamy foremką kółka 
  4. Gotowe kółka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia 
Beza kokosowa 
  1. Do naczynia wysokiego dajemy białka( temperatura pokojowa )  i ubijamy powoli dodając szczyptę soli a następnie cukier 
  2. Ubijamy na sztywno 
  3. Po ubiciu dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy 
  4. Gotową bezę kokosową przekładamy do rękawa cukierniczego 

EFEKT KOŃCOWY

  1. Rękawem cukierniczym z końcówką formujemy bezowe krążki z  dziurką w środku 
  2. Następnie wypełniamy  konfiturą  dziurki 
  3. Gotowe ciastka wkładamy do nagrzanego piekarnika grzałka dół 150 stopni C i pieczemy około 25 minut na złoty kolor          

 LUBIĘ I POLECAM ♥♥


Do wypieków najlepsza jest mąka pszenna Szymanowska uniwersalna.
Jeśli spodobał wam się ten przepis komentujcie, obserwujcie bloga, polecajcie znajomym, odwiedzajcie stronę na facebooku. Słodkie do Słodkiego Facebook, Tik toku oraz na Instagramie Słodkie do Słodkiego Instagram 


Smacznego ♥♥




 Fot: Ewa Barciok

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz