Cześć kochani!!!
Mam dla Was tym razem ciasteczka maślane z bezą kokosową i konfiturą. Pyszne, chrupiące, mam nadzieję że Wam będą smakować.
POTRZEBUJEMY
Ciasto
- 10 dag masła
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/3 mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Beza kokosowa
- 3 białka
- 15 dag cukru
- 15 dag wiórek kokosowych
Dodatki
- konfitura malinowa i brzoskwiniowa
- blaszka do pieczenia
- papier do pieczenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ciasto
- Do miski dajemy wszystkie składniki i zagniatamy
- Formujemy kulkę dajemy do woreczka i do zamrażarki na 15 minut w celu schłodzenia
- Po wyjęciu ciasto dajemy na stolnicę obsypaną mąką i wycinamy foremką kółka
- Gotowe kółka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
- Do naczynia wysokiego dajemy białka( temperatura pokojowa ) i ubijamy powoli dodając szczyptę soli a następnie cukier
- Ubijamy na sztywno
- Po ubiciu dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy
- Gotową bezę kokosową przekładamy do rękawa cukierniczego
- Rękawem cukierniczym z końcówką formujemy bezowe krążki z dziurką w środku
- Następnie wypełniamy konfiturą dziurki
- Gotowe ciastka wkładamy do nagrzanego piekarnika grzałka dół 150 stopni C i pieczemy około 25 minut na złoty kolor
Do wypieków najlepsza jest mąka pszenna Szymanowska uniwersalna.
Jeśli spodobał wam się ten przepis komentujcie, obserwujcie bloga, polecajcie znajomym, odwiedzajcie stronę na facebooku. Słodkie do Słodkiego Facebook, Tik toku oraz na Instagramie Słodkie do Słodkiego Instagram
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz