3 marca 2024

Drożdżowe ciasto z budyniem



    Cześć kochani!!!!

Mam dziś dla Was pyszne ciasto drożdżowe z budyniem. To smak mojego dzieciństwa. Przepis jest bardzo stary nauczyła mnie go moja babcia. Mam nadzieje że będzie Wam smakować. 



POTRZEBUJEMY:

Kruszonka

- 1 żółtko
- 4 łyżki cukru
- cukier z naturalną wanilią
- ok. 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 kostki masła

Ciasto

-  5 dag drożdży Babuni
- 500 g mąki pszennej uniwersalnej Szymanowskiej 
- 1 szklankę mleka
- 1 jajko 
- szczypta soli 
cukier z naturalną wanilią
- 4 łyżeczki cukru
- 1/4 kostki masła roztopionego

Masa budyniowa 

- 3 budynie waniliowe
- 1 litr mleka

Dodatki

- blaszka o wym. 37x27 cm
- papier do pieczenia
-  1 jajko  
- cukier puder do dekoracji 




SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :

     Kruszonka

  1. Do miski należy dać: żółtko, cukier z wanilią, masło (temp. pokojowa), mąka, cukier.
  2. Wszystkie składniki zagnieść (cukier musi być wyczuwalny pod palcami a całość ma utworzyć jednolitą kulkę).


Ciasto                                                                                                                                   
  1. Do dużej miski wsypujemy mąkę .
  2. Na  środku robimy dołek do którego kruszymy drożdże, dodajemy sól ,cukier i cukier  z wanilią
  3. Cały dołek zalewamy 1/2 szklanki lekko podgrzanego mleka i mieszamy delikatnie drożdże z mlekiem i pozostałymi produktami.
  4. Przykrywamy miskę  szmatką i czekamy aż  wszystko w dołku wyrośnie. 
  5. Następnie dodajemy resztę mleka, roztopione masło oraz jajko i wszystko zagniatamy .(gdy ciasto będzie za rzadkie to dodajemy jeszcze trochę mąki ) 
  6. Formujemy kulę i przykrywamy szmatką.
  7. Czekamy aż ciasto w misce porządnie wyrośnie.
  8. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia .
  9. Następnie wykładamy 3/4 ciasta 
  10. Nakłuwamy ciasto w różnych miejscach widelcem 
  11. Wykładamy przygotowany budyń (gotujemy według przepisu na mniejszej ilości mleka)studzimy i kroimy na paski  
  12. Na wyłożony budyń wykładamy rozwałkowane resztę ciasta
  13. Następnie nakłuwamy ciasto w różnych miejscach widelcem
  14. Smarujemy roztrzepanym widelcem jajkiem  
  15. Układamy  przygotowaną kruszonkę
  16. Pieczemy w temperaturze 150 c z termoobiegiem przez około 45 minut .Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem .


LUBIĘ I POLECAM ♥


Jeśli spodobał wam się ten przepis komentujcie , obserwujcie bloga , polecajcie znajomym , odwiedzajcie stronę na facebooku  Słodkie do Słodkiego Facebook, Tik toku oraz na Instagramie Słodkie do Słodkiego Instagram 


Smacznego 





                                                             Fot. Ewa Barciok
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz