Dziś mam dla Was kruche ciasto z jagodami i kokosem. Świetnie sprawdzi się jako deser w upalne dni.
POTRZEBUJEMY
Ciasto
- 3 żółtka
- 100 g masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 i 1/2 szklanki mąki krupczatki
- 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
Piana
- 3 białka
- 50 g cukru
- 100 g kokosu
- 1/2 szklanki śmietany 18 %
Dodatki
- 1 łyżkę kaszy manny
- 200 g jagód
- cukier puder do posypania ciasta
- blaszkę o wymiarach 23 cm / 23 cm
- papier do pieczenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ciasto
- Wszystkie składniki dajemy do miski i zagniatamy
- Ciasto dzielimy na 4 części
- Trzy części wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
- Pozostałe ciasto dajemy do zamrażarki na około 1 godzinę
Piana
- Białka ubijamy z cukrem na sztywno
- Do garnka dajemy kokos i śmietanę chwilę gotujemy ( nie doprowadzamy do wrzenia )
- Studzimy
- Do ubitych białek dajemy ugotowany kokos
- Mieszamy delikatnie
Efekt końcowy
- Ciasto posypujemy kaszą manną
- Na to wykładamy jagody
- Następnie masę kokosową
- Ciasto wyjmujemy z zamrażarki i trzemy na grubych oczkach na tarce posypując masę
- Gotowe ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C termoobieg i pieczemy około 30 minut na złoty kolor
- Po upieczeniu studzimy
- Posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy
LUBIĘ I POLECAM ♥
Jeśli spodobał wam się ten przepis komentujcie , obserwujcie bloga , polecajcie znajomym , odwiedzajcie stronę na facebooku. Słodkie do Słodkiego Facebook oraz na Instagramie Słodkie do Słodkiego Instagram
Smacznego ♥♥♥
Fot : Ewa Barciok
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz