14 czerwca 2020

Ciasto kruche z kokosem i jagodami

Cześć kochani !!!

Dziś mam dla Was kruche ciasto z jagodami i kokosem. Świetnie sprawdzi się jako deser w upalne dni.

POTRZEBUJEMY 

Ciasto

- 3 żółtka 
- 100 g masła 
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 i 1/2 szklanki mąki krupczatki 
- 1 łyżeczkę proszku do pieczenia 

Piana 

- 3 białka 
- 50 g cukru 
- 100 g kokosu 
- 1/2 szklanki śmietany 18 %

Dodatki 

- 1 łyżkę kaszy manny 
- 200 g jagód 
- cukier puder do posypania ciasta
- blaszkę  o wymiarach 23 cm / 23 cm 
- papier do pieczenia 


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 

Ciasto 
  1. Wszystkie składniki dajemy do miski i zagniatamy 
  2. Ciasto dzielimy na 4 części 
  3. Trzy części wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
  4. Pozostałe ciasto dajemy do zamrażarki na około 1 godzinę 

Piana
  1. Białka ubijamy z cukrem na sztywno 
  2. Do garnka dajemy kokos i śmietanę chwilę gotujemy ( nie doprowadzamy do wrzenia )
  3. Studzimy 
  4. Do ubitych białek dajemy ugotowany kokos 
  5. Mieszamy delikatnie 
Efekt końcowy
  1. Ciasto posypujemy kaszą manną 
  2. Na to wykładamy jagody 
  3. Następnie masę kokosową 
  4. Ciasto wyjmujemy z zamrażarki i trzemy na grubych oczkach na tarce posypując masę
  5. Gotowe ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C termoobieg i pieczemy około 30 minut na złoty kolor
  6. Po upieczeniu studzimy 
  7. Posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy 


LUBIĘ I POLECAM ♥


Jeśli spodobał wam się ten przepis komentujcie , obserwujcie bloga , polecajcie znajomym , odwiedzajcie stronę na facebooku. Słodkie do Słodkiego Facebook oraz na Instagramie Słodkie do Słodkiego Instagram 


Smacznego ♥♥♥










                                                                           Fot : Ewa Barciok

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz