Mam dla Was dziś super przepis, który sprawi że poczujecie się jak byście byli na wakacjach. Oto rolada bezowa - uczta dla ciała i duszy.
POTRZEBUJEMY
Beza
- 5 białek ( temperatura pokojowa)
- 30 dkg cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu
Krem
- 400 ml śmietany kremówki 30 %
- 1 galaretka truskawkowa
Dodatki
- 1 galaretka truskawkowa
- 30 dkg truskawek
- papier do pieczenia
- blaszka 28 cm x 38 cm
- listki mięty
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Beza
- Białka ubijamy do momentu aż zacznie robić się sztywna
- Dodajemy ocet i powoli cukier z mąką
- Ubijamy tak długo aż będzie gęsta
- Tak ubitą pianę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem
- Wkładamy do nagrzanego piekarnika 150 stopni C i pieczemy 30 minut
- Po upieczeniu beze od razu wyjmujemy z piekarnika
- Zostawiamy na 10 minut
- Po tym czasie rozkładamy na blacie papier do pieczenia i przekładamy bezę tak aby była do góry dnem
- Delikatnie zdejmujemy papier i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia
Krem
- Gotujemy w garnku 1/2 szklankę wody
- Po zagotowaniu zdejmujemy z palnika i wsypujemy galaretkę
- Mieszamy tak długo aż do rozpuszczenia
- Odstawiamy do wystudzenia
- Śmietanę ubijamy na sztywno
- Do ubitej śmietany dodajemy powoli tężejąca galaretkę
- Mieszamy
Dodatki
- Truskawki myjemy i kroimy( parę zostawiamy do dekoracji )
- Gotujemy w garnku 1/2 szklankę wody
- Po zagotowaniu zdejmujemy z palnika i wsypujemy galaretkę
- Mieszamy tak długo aż do rozpuszczenia
- Odstawiamy do wystudzenia
- Gotową galaretkę kroimy w kostkę
EFEKT KOŃCOWY
- Na wystudzoną bezę wykładamy krem ( trochę zostawić do dekoracji)
- Następnie dajemy pokrojone truskawki i pokrojoną galaretkę
- Całość delikatnie zwijamy krótszą stroną pomagając sobie papierem
- Dekorujemy i odstawiamy do lodówki w celu schłodzenia
LUBIĘ I POLECAM ♥
Jeśli spodobał wam się ten przepis komentujcie , obserwujcie bloga , polecajcie znajomym , odwiedzajcie stronę na facebooku. Słodkie do Słodkiego Facebook oraz na Instagramie Słodkie do Słodkiego Instagram
Smacznego ♥♥♥
Fot: Ewa Barciok
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz