11 października 2020

Ciasto straciatella malinowa

Cześć kochani !!!

Tym razem mam dla Was straciatelle malinową. Mam nadzieję, że Wam się spodoba.

POTRZEBUJEMY 

Ciasto 

- 200 g herbatników 
- 120 g masła 
- 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej 

Krem 

- 500 ml jogurtu greckiego 
- 1 galaretka malinowa 
- 1 czekolada gorzka 
- 2 łyżki cukru pudru

Dodatki 

- 1 galaretka malinowa 
- 250 g malin 
- blaszka o średnicy 23 cm 
- papier do pieczenia 
- listki mięty 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 

Ciasto 

  1. Herbatniki należy dobrze pokruszyć 
  2. Dodać do nich roztopione masło oraz roztopioną czekoladę 
  3. Dobrze wymieszać
  4. Wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia  
  5. Wstawić do lodówki na 3 godziny
Krem 
  1. Jogurt wlać do miski 
  2. Dodać cukier i wymieszać mikserem 
  3. Następnie dodać pokrojoną czekoladę 
  4. Galaretkę ugotować w jednej szklance wody 
  5. Tężejącą wlać do jogurtu z czekoladą 
  6. Wymieszać
EFEKT KOŃCOWY 
  1. Ciasto wyjąć z lodówki 
  2. Wylać tężejący krem jogurtowy 
  3. Wstawić do lodówki na godzinę
  4. Ugotować galaretkę( 400 ml wody )
  5. Ciasto wyjąć z lodówki 
  6. Poukładać maliny i zalać tężejącą galaretką
  7. Wstawić do lodówki na kilka godzin w celu schłodzenia 
  8. Udekorować 

LUBIĘ I POLECAM ♥♥


Jeśli spodobał wam się ten przepis komentujcie , obserwujcie bloga , polecajcie znajomym , odwiedzajcie stronę na facebooku. Słodkie do Słodkiego Facebook oraz na Instagramie Słodkie do Słodkiego Instagram 


Smacznego 💓💓💓💓











                                                                   Fot: Ewa Barciok

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz