Cześć kochani !!!!
Dziś mam dla Was kolejny przepis .Tym razem tort orzechowo- kajmakowy. Polecam na różnego rodzaju urodziny. Ja zrobiłam go dla mojego męża.
POTRZEBUJEMY
Ciasto
- 6 jajek
- 6 łyżek mąki pszennej
- 6 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka octu
Blat orzechowy
- 4 białka
- 15 dkg orzechów mielonych
- 4 łyżki cukru
Krem z mascarpone
- 1 mascarpone
- 330 ml śmietany kremówki
- 2 śmietan -fix
- 2 łyżeczki cukru
Krem kajmakowy
- 3/4 kostki masła
- 1/2 puszki masy kajmakowej
Krem z nutellą
- 3/ 4 kostki masła
- 1/2 słoika nutelli( mniejszy słoik)
Dodatki
- blaszka okrągła do pieczenia o średnicy 18 cm
- papier do pieczenia
- 1 słoik konfitury czarna porzeczka
- 4 szt rafaello,1 baton kitekat, 1 baton snikers, 1 kinder bueno, 2 szt. ciastek oreo
- dekoracje : napis, serca
- złoty podkład pod ciasto
- złote kulki
- 200 ml wódki czystej
Polewa
- 100 g czekolady gorzkiej
- 2 łyżeczki oleju roślinnego
Prażony słonecznik
- 100 g słonecznika łuskanego
- 30 g masła
- 1 i 1/2 łyżki mleka
- 2 płaskie łyżeczki cukru pudru
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ciasto
- Białka ubijamy na sztywno z cukrem
- Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz octem
- Pozostawiamy do wyrośnięcia
- Gotowe żółtka dodajemy do ubitych białek , następnie dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy
- Gotowe ciasto wylewamy do tortownicy i pieczemy przez około 40 min w temperaturze 150 stopni C z termoobiegiem na złoty kolor lub do tkz suchego patyczka
- Po wystudzeniu gotowy biszkopt przekrawamy w poprzek dwa razy , tak by powstały dwa krążki
Blat orzechowy
- Białka ubijamy na sztywno z cukrem
- Dodajemy mielone orzechy i delikatnie mieszamy .
- Gotową masę orzechową wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
- Pieczemy w temperaturze 150 stopni C przez około 30 minut na złoty kolor .
- Po upieczeniu, na blaszkę z orzechowym blatem należy nałożyć większą kwadratową blaszkę i przewrócić tak aby orzechowy blat znalazł się na drugiej blaszce papierem do góry (jest to konieczne gdyż może się połamać) .
- Zdejmujemy papier .
- Pozostawić do wystudzenia .
Krem z mascarpone
- Śmietanę ubić na sztywno z cukrem
- Pod koniec ubijania dodać śmietan -fixy
- Do miski dajemy serek mascarpone
- Powoli do serka mascaropne dodajemy ubitą śmietanę
- Wszystko delikatnie mieszamy
- Do miski dajemy masło ( temperatura pokojowa)
- Powoli dodajemy masę kajmakową cały czas mieszając mikserem do połączenia mas
- Na koniec powoli dodajemy wódkę ( 2 kieliszki) mieszamy
- Do miski dajemy masło ( temperatura pokojowa)
- Powoli dodajemy nutellę cały czas mieszając mikserem do połączenia mas
- Na koniec powoli dodajemy wódkę ( 2 kieliszki) mieszamy
Polewa
- Do miseczki dajemy czekoladę i olej
- Podgrzewamy w kąpieli wodnej lub mikrofali max 1 minutę tak aby czekolady nie przegrzać (temperowanie czekolady )
- Mieszamy i studzimy
- 100ml wódki mieszamy z pół szklanki wody
- Wszystkie składniki dajemy do garnuszka i zagotowujemy
- Gotowy słonecznik wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
- Wkładamy do nagrzanego piekarnika 170 stopni C
- Pieczemy na złoty kolor od czasu do czasu mieszając
- Studzimy
- Biszkopt przecinamy dwa razy tak aby wyszły trzy krążki
- Wszystkie polewamy przygotowanym ponczem
- Jeden krążek dajemy na złoty podkład
- Wykładamy krem kajmakowy tak aby dookoła był wyżej
- Do środka wykładamy konfiturę
- Następnie dajemy blat orzechowy
- Na blat orzechowy wykładamy połowę kremu z nutellą
- Krem przykrywamy drugim krążkiem biszkoptu
- Na to resztę kremu z nutellą
- Przykrywamy ostatnim krążkiem ciasta
- Całe ciasto z góry i dookoła smarujemy kremem z mascarpone
- Odstawiamy do lodówki w celu schłodzenia ( najlepiej na całą noc )
- Następnie schłodzony tort polewamy delikatnie wystudzoną polewą
- Dookoła na dole obsypujemy tort wystudzonym prażonym słonecznikiem
- Dekorujemy i odstawiamy do lodówki
LUBIĘ I POLECAM ♥♥
Do wypieków takich jak biszkopt najlepsza jest mąka pszenna Szymanowska uniwersalna.
Ciasto jest wtedy bardziej puszyste i lepiej wyrasta.
Jeśli spodobał wam się ten przepis komentujcie , obserwujcie bloga , polecajcie znajomym , odwiedzajcie stronę na facebooku. Słodkie do Słodkiego Facebook oraz na Instagramie Słodkie do Słodkiego Instagram
Smacznego ♥♥♥
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz