Cześć kochani !!!!
Tym razem mam dla Was kopiec kreta inaczej. Ciasto również ciemne ale z brzoskwiniami, śmietaną oraz jogurtem.
POTRZEBUJEMY
Ciasto
- 120 g mąki pszennej uniwersalnej Szymanowskiej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 25 g kakao
- 150 g cukru
- 5 jajek
Krem
- 400 ml jogurtu greckiego
- 10 g żelatyny
- 300 ml śmietany kremówki 36 %
- 4 łyżeczki cukru
- 2 śmietan- fix
Dodatki
- mały słoik konfitury brzoskwiniowej
- 1 puszkę brzoskwiń
- papier do pieczenia
- złoty podkład do ciasta
- mięta , kwiaty
- blaszka o średnicy 23 cm
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ciasto
- Do miski dajemy jajka
- Wsypujemy cukier i miksujemy
- Do ubitych jajek dodajemy kakao wymieszane z mąką i proszkiem do pieczenia
- Wszystko dokładnie mieszamy
- Wylewamy ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
- Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika temperatura 175 stopni C
- Pieczemy około 30 minut do tkz suchego patyczka
Krem
- Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem na końcu dodajemy śmietan - fixy
- Jogurt wlewamy do miski i miksujemy chwilkę
- Żelatynę zalewamy odrobiną ciepłej wody i mieszamy do rozpuszczenia
- Następnie dodajemy wystudzoną żelatynę i mieszamy
- Do ubitej śmietany dodajemy jogurt z żelatyną
- Całość dokładnie mieszamy
- Na koniec dodajemy pokrojone brzoskwinie w kostkę ( 2 połówki zostawiamy do dekoracji )
EFEKT KOŃCOWY
- Wystudzone ciasto przekrawamy tak aby powstały trzy krążki
- Na złoty podkład kładziemy pierwszy krążek
- Następnie w drugim wycinamy kółko
- Wycięte kółko odkładamy
- Pierwszy krążek delikatnie smarujemy kremem tylko brzegi
- Kładziemy na to drugi z którego wycieliśmy koło
- Do środka wykładamy konfiturę
- Na to kładziemy krem i następnie wycięte koło
- Na to znów wykładamy resztę kremu
- Na boki układamy ostatni krążek ciasta pokrojony na osiem części
- Dekorujemy plastrami brzoskwiń , miętą , kwiatami albo według uznania
LUBIĘ I POLECAM ♥♥
Jeśli spodobał wam się ten przepis komentujcie , obserwujcie bloga , polecajcie znajomym , odwiedzajcie stronę na facebooku. Słodkie do Słodkiego Facebook oraz na Instagramie Słodkie do Słodkiego Instagram
Smacznego 💓💓💓💓
Fot: Ewa Barciok
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz