27 listopada 2017

Ciasto czekoladowe z jabłkami i cynamonem .

Cześć kochani !!!

Dziś mam dla Was nowy przepis . Ciasto bardzo proste , szybkie do przygotowania . Podczas pieczenia unosi się zapach cynamonu , który zapowiada zbliżające się święta .


POTRZEBUJEMY:

Ciasto:
- 2 jajka
- 30 dg mąki tortowej
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 kostka masła lub margaryny
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka cynamon
- 4 jabłka obrane i pokrojone w kostkę
- 2 łyżki kakao
- blaszka 32 cm x 26 cm
- papier do pieczenia

Polewa:
- 1/4 kostki margaryny
- 1 łyżka wody
- 1/3 szklanki cukru
- 1 płaska łyżka kakao


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Do miski wbijamy jajka ubijamy mikserem . Następnie dodajemy cukier cały czas ubijając .
Do gotowej masy jajecznej dajemy kakao, proszek ,sodę ,mleko ,roztopione masło i mieszamy.
Na koniec dodajemy mąkę . Całość dokładnie mieszamy .
Pokrojone jabłka posypujemy cynamonem  dodajemy do ciasta i mieszamy .
Gotowe ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia .
Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 150 stopni C przez około 45 minut. Studzimy .
Polewa :
Do rondelka dajemy wszystkie składniki mieszamy aż wszystko się rozpuści i zagotuje .
Po zagotowaniu polewę strudzimy .
Całe ciasto polewamy polewą .


Jeśli spodobał wam się ten przepis komentujcie , obserwujcie bloga ,polecajcie znajomym , odwiedzajcie stronę na facebooku. Słodkie do Słodkiego Facebook oraz na Instagramie Słodkie do Słodkiego Instagram 


Smacznego ♥♥♥










                                                               Fot.Monika Barciok 

1 komentarz:

  1. wygląda pięknie ! Mam nadzieje że uda mi się takie zrobić na święta .
    Zapraszam do Seibie

    OdpowiedzUsuń