14 września 2017

Szarlotka z lodami i bitą śmietaną

Cześć kochani !!!

Jesień już tuż tuż ,najlepszy czas na jabłka .Pomyślałam ,że wykorzystam ten owoc i zrobię  przepyszną szarlotkę .


POTRZEBUJEMY :

Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 kostkę  masła lub margaryny palmy
- 1/2 szklanki cukru
- 1 jajko


Dodatki :

-  1/2 kg jabłek  po krojonych w kostkę  lub gotowe z słoika
- odrobinę cynamonu
- 200 ml  śmietany  kremówki
- lody waniliowe
- blaszka okrągła o średnicy 28 cm
- papier do pieczenia


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść w misce. Następnie odstawić do lodówki na 2 godziny ,aby się schłodziło. Połowę ciasta dać na blaszkę wyłożoną papierem ,drugą połowę podzielić na pół i z jednej zrobić wałeczek dookoła blaszki ,aby był brzeg .Następnie wyłożyć jabłka posypać je lekko cynamonem i cukrem do smaku.
Resztę ciasta rozwałkować i przykryć nim jabłka .Piec w temperaturze 150 stopni C przez około 40 minut na złoty kolor .Podawać ciepłą szarlotkę z ubitą śmietaną i lodami .




Jeśli spodobał wam się ten przepis komentujcie , obserwujcie bloga ,polecajcie znajomym , odwiedzajcie stronę na facebooku. Słodkie do Słodkiego Facebook oraz na Instagramie Słodkie do Słodkiego Instagram 


Smacznego ♥♥♥







                                                                              Fot.Monika Barciok

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz