6 września 2017

Tort bezowy

Cześć kochani !!!

Mam dla Was kolejny super przepis. Może on być fajnym pomysłem na tort urodzinowy.


POTRZEBUJEMY:

- 7 białek
- 2 i 1/2 szklanki cukru
- 1 litr śmietany kremówki 30%
- owoce
-  5 szt śmietan fix lub żelatyna spożywcza 5 łyżeczek
- 3 łyżki cukru do śmietany
- papier do pieczenia
- blaszki


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :

Białka wlać do garnka i ubijać mikserem .Powoli wsypywać cukier .Garnek ustawić na płytę gazową lub inną, powoli podgrzewać białka z cukrem i ubijać mikserem. Gdy spróbujemy że są lekko ciepłe ,należy garnek zdjąć i dalej ubijać aż grudki cukru się rozpuszczą a białka ubiją się na sztywno .Gotową masę bezową dzielimy na trzy i wykładamy na trzy blaszki wyłożone papierem tak aby powstały trzy duże kółka bezowe. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 150 stopni. Po 15 minutach pieczenia jak bezy będą z wierzchu takie lekko gumowate to zmniejszamy temperaturę  na 120 stopni i pieczemy 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i pieczemy przez  30 minut aż będą suche.Po upieczeniu studzimy .Śmietanę ubijamy z cukrem i na koniec dajemy śmietan fix lub żelatynę przygotowaną wg przepisu ( żelatynę używamy gdy potrafimy)
Na szklaną tace lub inną układamy pierwsze kółko bezy ,na to pokrojone np brzoskwinie .Następnie kolejne kółko bezy znów śmietanę i owoce ja dałam borówkę amerykańską.Na koniec ostatnie kółko bezy ,śmietana i owoce do dekoracji wg uznania .


WAŻNE !!!
Tort przygotowujemy na godzinę przed podaniem ,ponieważ pod wpływem śmietany beza robi się miękka.



Jeśli spodobał wam się ten przepis komentujcie , obserwujcie bloga ,polecajcie znajomym , odwiedzajcie stronę na facebooku. Słodkie do Słodkiego Facebook oraz na Instagramie Słodkie do Słodkiego Instagram 


Smacznego ♥♥♥







                                                        Fot.Monika Barciok

1 komentarz:

  1. Wygląda to bardzo smakowicie i wręcz idealnie do okładki na fora społecznościowe wystarczy dodać jakieś meble kawiarniane i reklama gotowa ! zazdroszczę talentu !

    OdpowiedzUsuń