16 maja 2020

Ciasto kruche z jabłkami i kruszonką

Cześć kochani !!!!!


Dziś mam dla Was bardzo prosty przepis na ciasto kruche z jabłkami i kruszonką.



POTRZEBUJEMY

Ciasto 

- 1 opakowanie ciasta kruchego z mąki Szymanowskiej 
- 1 jajko 
- 100 g masła 

Nadzienie 

- 1 słoik jabłek prażonych 
- odrobinę cynamonu 
- trochę brązowego cukru 

Kruszonka 

- 1 żółtko
- 2 łyżki cukru
- cukier z naturalną wanilią
- ok. 1/2 szklanka mąki pszennej
- 1/4 kostki masła

Dodatki 

- blaszka na tartę o średnicy 
- cukier puder do posypania 


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 

Ciasto 
  1. Zawartość opakowania ciasta wsypujemy do naczynia 
  2. Dodajemy jajko i masło 
  3. Całość zagniatamy 
  4. Gotowe ciasto dajemy do zamrażalnika na 30 minut

Kruszonka

  1. Do miski należy dać: żółtko, cukier z wanilią, masło (temp. pokojowa), mąka, cukier.
  2. Wszystkie składniki zagnieść (cukier musi być wyczuwalny pod palcami a całość ma utworzyć jednolitą kulkę)

Efekt końcowy 

1. Ciasto wyjmujemy z lodówki i wykładamy na wysmarowaną blaszkę razem z brzegami 
2. Na ciasto wykładamy jabłka, posypujemy cukrem i cynamonem.
3. Następnie kruszymy kruszonkę 
4.Wkładamy gotowe ciasto do nagrzanego piekarnika bez termoobiegu ( góra i dół)temperatura 175 stopni C i pieczemy przez około 40 minut na złoty kolor
5. Po upieczeniu ciasto studzimy i posypujemy delikatnie cukrem pudrem 


LUBIĘ I POLECAM ♥

Do takiego wypieku można użyć świeże potarte jabłka.

Jeśli spodobał wam się ten przepis komentujcie , obserwujcie bloga , polecajcie znajomym , odwiedzajcie stronę na facebooku. Słodkie do Słodkiego Facebook oraz na Instagramie Słodkie do Słodkiego Instagram 


Smacznego ♥♥♥
















                                                                  Fot : Ewa Barciok

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz