12 lutego 2017

Torcik owocowy

Cześć kochani !!!!
Wiosna już blisko ,nie długo koniec karnawału i czas oczekiwania na następne Święta .Mam dla Was kolejny przepis .Mam nadzieje ,że będzie sie Wam podobał.


POTRZEBUJEMY:

- 6 jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 6 łyżek mąki pszennej
- 6 łyżek cukru
- 1 łyżeczka octu
- blaszka okrągła o średnicy  24 cm
- papier do pieczenia
- 3 kubki śmietany kremówki (600ml)
- 3 szt śmietan fix
- 2 łyżeczki cukru do śmietany
- 1 puszka brzoskwiń
- 1 szt kiwi


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Jajka rozbijamy i oddzielamy do osobnych misek białka i żółtka .Białka ubijamy na stywno z cukrem.Żółtka mieszmy z proszkiem do pieczenia oraz octem .Pozostawiamy do wyrośnięcia .Gotowe żółtka dodajemy do ubitych białek ,nastepnie dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy .Gotowe ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez około 35 min w temperaturze 150 stopni C z termoobiegiem na złoty kolor lub do tkz suchego patyczka .
Po wystudzeniu gotowy biszkopt kroimy na pół poziomo. Każdą część biszkoptu nasączamy delikatnie sokiem z brzoskwiń (część brzoskwiń kroimy na kostkę a parę na cienkie plastry ,które będą nam potrzebne do dekoracji ) Do miski wlewamy śmietanę kremówkę a następnie ubijamy na sztywno dodając cukier a na końcu śmietan fixy.
Na dekoracyjną tortownicę układamy jeden krążek biszkoptu na to wykładamy połowę śmietany ubitej ,następnie na tą śmietanę pokrojone w kostke brzoskwinie .Całość przykrywamy kolejnym krążkiem biszkopta ,ładnie wyrównujemy .W celu udekorowania  układamy cienkie plastry brzoskwiń i kawałki kiwi ( wg własnej fantazji)Tak gotowy torcik wkładamy do lodówki na chwile w celu schłodzenia .


Jeśli spodobał wam sie ten przepis komentujcie , obserwujcie bloga ,polecajcie znajomym i odwiedzajcie stronę na facebooku. Słodkie do Słodkiego Facebook
 

Smacznego ♥♥♥










                                                                                                                    Fot.Monika Barciok           









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz