8 października 2017

Ciasto kajmakowe

Cześć kochani!!!!

Mimo tak okropnej pogody mam dla Was kolejny przepis na poprawę nastrojów.


POTRZEBUJEMY:

- 4 jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka octu
- 2 płaskie łyżki kakao
- 4 kubki śmietany 30 % (800 ml)
- 3 opakowania śmietan -fix
- 2 łyżeczki cukru do śmietany 
- 1 czekoladę gorzką lub wiórki czekoladowe
- 1  puszkę masy kajmakowej
- biszkopty długie
- poncz ( 1 łyżeczka kawy zaparzona w pół szklanki wody )
- kieliszek wódki lub spirytusu
- blaszkę o wym 28x24 cm lub 30x26 cm



SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Jajka rozbijamy . Osobno dajemy białka  i żółtka .Białka ubijamy mikserem na sztywno dodając cukier.Żółtka dajemy do małej miseczki ,dodajemy proszek do pieczenia i ocet , mieszamy .Odstawiamy do wyrośnięcia .Wyrośnięte żółtka dodajemy do ubitych białek  .Następnie dodajemy mąkę oraz kakao i wszystko mieszamy.Gotowe ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia .Pieczemy 25 min w temperaturze 150 stopni C z termoobiegiem .Upieczony biszkopt studzimy i zdejmujemy papier do pieczenia .Masę kajmakową podgrzewamy w garnku z gorącą wodą ( puszka musi być otwarta ) mieszamy powoli .Gotową masę ciepłą wylewamy na biszkopt .Czekamy aż ostygnie .
Śmietanę przelewamy do naczynia i ubijamy na sztywno dodając cukier. Pod koniec ubijania wsypujemy śmietan -fix.
Biszkopty delikatnie polewamy lub moczymy w przygotowanym ponczu z kawy z dodatkiem wódki( moczymy delikatnie aby nie były za mokre) Tak przygotowane biszkopty układamy na masę kajmakową .Następnie na to wykładamy  ubitą śmietanę .Całe ciasto posypujemy wiórkami czekoladowymi lub z tartą czekoladą.Wstawiamy do lodówki w celu schłodzenia .


Jeśli spodobał wam się ten przepis komentujcie , obserwujcie bloga ,polecajcie znajomym , odwiedzajcie stronę na facebooku. Słodkie do Słodkiego Facebook oraz na Instagramie Słodkie do Słodkiego Instagram 


Smacznego ♥♥♥











                                                                  Fot.Monika Barciok        

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz