23 października 2017

Raffaello

Cześć kochani !!!

Dziś mam dla Was zupełnie inny przepis . Tym razem ciasto bez pieczenia.



POTRZEBUJEMY :


- 4 szklanki mleka słodkiego 3,2 %
- 2 żółtka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 cukier z wanilią
- 1 szklanka cukru
- 200 g masła ( miękkie temperatura pokojowa)
- 15 dkg kokosu
- 50 ml likieru kokosowego
- 9 paczek herbatników ( w paczce po 10 szt )
- papier do pieczenia
- blaszka o wymiarach 34 cm  x 25 cm
- odrobinę masła do wysmarowania papieru do pieczenia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :


1 i pół szklanki mleka wlać do garnka ,dodać  obie mąki,żółtka ,cukier z wanilią oraz zwykły i dokładnie wymieszać . Pozostałe mleko za gotować . Do gotującego mleka wlać przygotowane wcześniej mleko z wszystkimi składnikami . Ugotować jak budyń. Wylać do miski i dobrze wystudzić. Masło dać do miski delikatnie samo zmiksować , a następnie po woli dodawać ugotowaną masę budyniową . Cały czas miksując. Na koniec po woli wlewać likier kokosowy .
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia ,wysmarować  masłem , aby się herbatniki nie przesuwały.
Wyłożyć pierwszą warstwę herbatników na to krem następnie herbatniki , krem i znów herbatniki i krem . Całość posypać  kokosem . Gotowe ciasto włożyć do lodówki , aby dobrze się schłodziło.


Jeśli spodobał wam się ten przepis komentujcie , obserwujcie bloga ,polecajcie znajomym , odwiedzajcie stronę na facebooku. Słodkie do Słodkiego Facebook oraz na Instagramie Słodkie do Słodkiego Instagram 


Smacznego ♥♥♥











                                                                   Fot.Monika Barciok 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz