29 maja 2016

Francuskie pocałunki

Cześć kochani !!

Miała być taka piękna pogoda a tymczasem jest tak jak zwykle do bani. Postanowiłam poprawić sobie humor i upiec coś na szybko. Przed wami bardzo prosty a zarazem pyszny przepis na ciastka z ciasta francuskiego.

POTRZEBUJEMY:

Składniki:
- 1 ciasto francuskie xl (gotowe, kupione w sklepie)
- 1 jajko
- 2 kostki sera białego tłustego (po 200 gram)
- 1/2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego
- trochę cukru waniliowego
- 5 łyżeczek cukru ( według uznania ,mniej lub więcej)
- rodzynki
- trochę cukru brązowego
- papier do pieczenia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Masa serowa:

Do miski dajemy twaróg, żółtko, cukier waniliowy, cukier i budyń, a na koniec rodzynki. Zagniatamy.

Gotowe ciasto francuskie rozwijamy i kroimy nożem na mniejsze lub większe kwadraty. Na każdy kwadrat układamy łyżeczką gotową masę serową. Dwa rogi każdego kwadratu ułożone na skos zlepiamy do środka. Białko roztrzepujemy widelcem i smarujemy pędzelkiem każde ciastko. Następnie posypujemy delikatnie brązowym cukrem. Gotowe ciastka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika. Pieczemy je około 20 min na 150 stopni C z termoobiegiem (na złoty kolor).

Ciasteczka można przygotować z rodzynkami a jak również bez jeśli ktoś nie lubi. Piszcie ,komentujcie, obserwujcie mojego bloga i stronę na facebooku. Słodkie do Słodkiego Facebook


Smacznego ♥♥






                                                                                      Fot: Monika Barciok

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz