22 maja 2016

Owocowa fantazja

Cześć kochani !!

Dziś była taka piękna pogoda. Nareszcie wyszło słońce i dosyć mocno przygrzało. Pomyślałam ,że to dobry czas by coś upichcić .Mam dla was pierwszy przepis. Bardzo prosty i łatwy do przygotowania.

POTRZEBUJEMY:

 Składniki na biszkopt:
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki mąki tortowej
- 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka octu
- papier do pieczeni
- blaszka o wymiarach 23,5 cm x 28cm

Składniki na krem i dodatki:
- 400 ml śmietany kremówki 30%
- 1 galaretka truskawkowa
- 2 łyżeczki cukru
- 2 banany
- 1 czekolada mleczna
- truskawki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Biszkopt:

Przygotowujemy 2 miski. Jajka należy rozbić i oddzielić białka od żółtek. W jednej misce ubijamy białka z cukrem na sztywno. Do drugiej miseczki dajemy żółtka z proszkiem do pieczenia i octem. Mieszamy i czekamy aż urosną. Do ubitej piany dodajemy wyrośnięte żółtka i mieszamy delikatnie. Następnie dodajemy mąkę i znów mieszamy delikatnie. Gotowe ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 150 stopni C z termoobiegiem 25 min. Po wyciągnięciu czekamy aż ostygnie.

Krem:

Schłodzoną śmietanę kremówkę wlewamy do miski i ubijamy z cukrem na sztywno. Pod koniec ubijania wsypujemy powoli galaretkę truskawkową (suchą).

Dodatki:

Banany kroimy w plastry i kropimy cytryną by nie zrobiły się czarne. Truskawki myjemy i kroimy na połowę. Czekoladę kruszymy, dodajemy troszkę mleka i topimy w gorącej kąpieli lub w mikrofalówce.


Gotowy biszkopt przekładamy do pojemnika na ciasto. Układamy na nim pokrojone banany, zalewamy ciepłą czekoladą i czekamy aż ostygnie. Po ostygnięciu czekolady wykładamy na to krem. Dekorujemy truskawkami i wkładamy do lodówki w celu schłodzenia ciasta.

Do tego ciasta można zastosować różne owoce a także inne galaretki. Polecam w szczególności świeżę maliny i malinową galaretkę. Mam nadzieję ,że przepis wam się spodoba. Piszcie, komentujcie, obserwujcie mojego bloga a także stronę na facebooku. Słodkie do Słodkiego Facebook

Smacznego ♥♥♥




                        
                                                                                                                         Fot. Monika Barciok





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz