31 lipca 2016

Porzeczki pod pierzynką

Cześć kochani !!

Przepraszam ,że długo się nie odzywałam ale miałam duże oberwanie głowy przez ostatni czas. Obiecuję ,że to się zmieni. Mam dla was pyszne ciasto na poprawę humoru przy tak fatalnej pogodzie jak dzisiaj.

POTRZEBUJEMY:

Ciasto:
- 3 żółtka
- 15 dag cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 czubate łyżki masła (roztopione)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 łyżek mleka
- ok. 60 dag czerwonych pożeczek
- cukier z prawdziwą wanilią

Beza:
- 3 białka
- 25 dag cukru

Polewa czekoladowa:
- 1/4 kostki margaryny
- 1 łyżka wody
- 1 łyżka płaska kakao
- pół szklanki cukru

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Do miski dajemy żółtka, cukier i cukier waniliowy. Ucieramy to mikserem. Następnie dodajemy obie mąki i proszek. Wlewamy mleko i roztopione masło. Wszystko mieszamy. Blaszkę należy wyłożyć papierem do pieczenia wylać na nią ciasto. Piec 15 min. w temp. 175 stopni C z termoobiegiem. Białka ubić na sztywno z cukrem, dodać do tego pożeczki i wymieszać. Ciasto wyjąć z piekarnika, nałożyć na nie bezę z pożeczką i wstawić znów do piekarnika na ok.30 min. Po upieczeniu ciasto należy polać polewą (wszystkie skłądniki do rondelka, roztopić i zagotować). Udekorować pożeczką, miętą lub melisą.

Do tego ciasta należy zawsze stosować czekoladową polewę, ponieważ wtedy słodki smak czekolady przełamuje kwaśny smak porzeczk.

 Jeśli spodobał wam się ten przepis komentujcie, obserwujcie bloga, polecajcie znajomym i odwiedzajcie stronę na facebooku. Słodkie do Słodkiego Facebook

Smacznego ♥♥








                                                                           Fot.Monika Barciok

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz