13 lipca 2016

Zakręcone oczka

Cześć kochani !!

Po tej długiej przerwie tak mnie wzieło na pieczenie ,że teraz co chwilę będzie się pojawiał nowy przepis. Mam dla was kolejne ciasteczka z serii komunijnych przysmaków. Chciałam ,żeby na blogu pojawiały się nie tylko ciasta na codzień ale i specjały na różne okazje.

POTRZEBUJEMY:

Składniki:
- 250 dag mąki pszennej
- 1/2 kostki masła
- 10 dag cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 duża łyżka śmietany kwaśnej 18%
- 1/2 opakowania cukru z prawdziwą wanilią
- kakao

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

W misce utrzeć żółtka z cukrem i cukrem waniliowym, dodać masło,mąkę, śmietanę i zagnieść. Rozdzielić ciasto na dwie części. Jedną zostawić białą a do drugiej dodać odrobinę kakao. Rozwałkować ciasto jasne. Osobno rozwałkować ciasto ciemne. Następnie nałożyć jedno na drugie i zwinąć w rulon (Nie trzeba rozwałkowywać całego ciasta. Najlepiej mniejsze kawałki ,bo będzie łatwiej je zwinąć). Gotowe ruloniki ułożyć na tacce lub tależu posypanym mąką, przykryć i schować do lodówki na 12h. Schłodzone ciasto wyjąć i pokroić nożem w plastry na około 3 mm. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, poukładać na niej ciastka i piec w temp. 150 stopni C z termoobiegiem przez ok. 20 min na złoty kolor.

Jeśli chcecie by ciastka były różnorodne to można: zwijać ciemne na dole a jasne na górze, rozwałkować jasne na to położyć rulon ciemnego i zwinąć tak by powstało rybie oko w środku a także na odwrót na zewnątrz ciemne a w środku białe. Jeśli spodobał wam się ten przepis komentujcie, obserwujcie bloga, polecajcie znajomym i odwiedzajcie stronę na facebooku.Słodkie do Słodkiego Facebook

Smacznego ♥♥








                                                                                  Fot.Monika Barciok

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz