2 września 2018

Tort malinowy

Cześć kochani !!!


Mam dla Was kolejny przepis z owocami.Tym razem tort z malinami. Mam nadzieje, że się Wam spodoba .


POTRZEBUJEMY :

Ciasto 

- 8 jajek
- 8 łyżek mąki pszennej
- 8 łyżki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki octu
- 2 płaskie  łyżki kakao

Krem 

- 4 kubki śmietany 30 % (800 ml)
- 3 opakowania śmietan - fix
- 3 łyżeczki cukru do śmietany 
- 1 serek maskarpone
- 1/2 galaretki malinowej
- 1 słoik konfitury malinowej
- 25 dag malin
- blaszka o średnicy 24 cm
- podkładka złota pod tort

Dodatki

- 2 białe czekolady 
- 100 ml śmietany kremówki
- barwnik czerwony
- kwiaty 
- złote kulki 
- 200 g kokosu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :

Ciasto kakaowe
  1. Białka ubijamy na sztywno z cukrem
  2. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz octem 
  3. Pozostawiamy do wyrośnięcia 
  4. Gotowe żółtka dodajemy do ubitych białek, następnie dodajemy mąkę, kakao i delikatnie mieszamy 
  5. Gotowe ciasto wylewamy do tortownicy  i pieczemy przez około 45 min w temperaturze 150 stopni C z termoobiegiem na złoty kolor lub do tkz suchego patyczka
  6. Po upieczeniu wieszamy tort do góry nogami na krawędzi dwóch jednakowej wysokości garnków ,aby biszkopt odparował i wystygnął
  7. Gotowy biszkopt przekrawamy tak aby powstały trzy krążki

Krem 
  1. Śmietanę 3 kubki ubić na sztywno z 3 łyżeczkami cukru. Na końcu dodać śmietan -fix
  2. Do ubitej śmietany powoli dodawać maskarpone i mieszać 
  3. Następnie ubić na sztywno ostatni kubek śmietany na koniec dodając sucha galaretkę 


Efekt końcowy

  1. Pierwszy krążek tortu kładziemy na podkładzie i smarujemy konfiturą
  2. Następnie wykładamy śmietanę z masakrpone tak 1/3 masy 
  3. Na to kładziemy drugi blat tortu, który smarujemy śmietaną z galaretką i układamy maliny. Parę zostawiamy do dekoracji 
  4. Na maliny kładziemy ostatni blat tortu. Smarujemy górę i boki pozostałą śmietaną z maskarpone 
  5. Wkładamy do lodówki w celu schłodzenia 
  6. Czekolady białe z śmietaną i barwnikiem dajemy do rondelka i podgrzewamy na parze 
  7. Studzimy.Wyjmujemy tort z lodówki i powoli polewamy polewą
  8. Następnie znów dajemy tort do lodówki w celu schłodzenia 
  9. Po schłodzeniu obsypujemy boki tortu kokosem oraz układamy dekoracje ( kwiaty żywe zabezpieczamy folią aluminiową )


LUBIĘ I POLECAM ♥♥

*Polewę robiłam już kilka razy i czasem zdarzy się, że nie spłynie po torcie w idealny sposób a wręcz cała się po nim rozleje. Trzeba wyczuć odpowiedni moment w którym ją wylejemy na tort. Wszystko zależy od tego jak stężeje. Jeśli stanie się Wam tak jak mówię to nie przejmujcie się. Za którymś razem na pewno wyjdzie. 
* Należy pamiętać by nie smarować blaszki. Powinna ona być sucha i czysta. Nie bójcie się etapu związanego z odwróceniem ciasta i powieszeniem na garnkach. Ciasto nie wypadnie a to najlepszy sposób by nie opadło.
*Możemy tutaj zaszaleć i dodać inne owoce czy dekoracje.

Jeśli spodobał wam się ten przepis komentujcie , obserwujcie bloga , polecajcie znajomym , odwiedzajcie stronę na facebooku. Słodkie do Słodkiego Facebook oraz na Instagramie Słodkie do Słodkiego Instagram 


Smacznego ♥♥♥


malinowy-tort

torcik-malina




                                                      Fot: Monika Barciok

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz