1 stycznia 2023

Ciasto z karmelem, herbatnikami i kremem śmietanowym

 Cześć kochani !!!!

W tym Nowym Roku 2023 życzę Wam wszystkiego naj naj . Dziś czas aby dodać nowy przepis na początek roku. Mam nadzieję ze Wam sie spodoba.


POTRZEBUJEMY 

- 12 sztuk  herbatników czekoladowych 
- 1 mały słoik konfitur malinowych 
- 24 sztuki krakersów 
- 1/2 puszki karmelu ( masy kajmakowej )
- 400 ml śmietany kremówki 30 % 
- 250 g mascarpone 
- 3 łyżeczki cukru do śmietany 
- 1 paczkę rafaello 
- 5  sztuk ferrero rocher
- 4 kostki czekolady do po tarcia


Dodatki 

- papier do pieczenia 
- blaszkę o wymiarach  24 cm x 24 cm 


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 

  1. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia 
  2. Układamy herbatniki 
  3. Wyłożone herbatniki smarujemy konfiturą 
  4. Do naczynia dajemy śmietanę i ubijamy z cukrem na sztywno 
  5. Do naczynia wykładamy mascarpone 
  6. Po woli dodajemy ubitą śmietanę do mascarpone i mieszamy 
  7. Połowę kremu wykładamy na wysmarowane herbatniki konfiturą 
  8. Następnie układamy na przemian przekrojone na pół rafaello i ferrero rocher  
  9. Na to układamy warstwę krakersów smarujemy ją karmelem 
  10. Następnie układamy znowu krakersy 
  11. Na koniec wykładamy resztę kremu i trzemy czekoladę 
  12. Wkładamy na godzinę do lodówki w celu schłodzenia
 


LUBIĘ I POLECAM ♥♥


Jeśli spodobał wam się ten przepis komentujcie, obserwujcie bloga, polecajcie znajomym, odwiedzajcie stronę na facebooku. Słodkie do Słodkiego Facebook, Tik toku oraz na Instagramie Słodkie do Słodkiego Instagram 


Smacznego ♥♥






                                                         Fot: Ewa Barciok

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz