26 lutego 2025

Pączki z ziemniakami nadziewane marmoladą

 Cześć kochani!!!

Kochani dziś mam dla Was przepis na pączki z okazji Tłustego czwartku. Mam nadzieję że będą Wam smakować.


 POTRZEBUJEMY:


Ciasto


- 25g drożdży Babuni
- 250g mąki pszennej uniwersalnej Szymanowskiej 
- 1 żółtko 
- 1 jajko 
- szczypta soli 
cukier z naturalną wanilią
- 30g cukru
- 30g margaryny  roztopionej
- 250g ziemniaków ugotowanych
- 1/2 kieliszka wódki  

Dodatki 

- marmolada
- 1 szklanka cukru  pudru
- 1 białko 
- olej 


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :

  1. Do małej miski dajemy trochę mąki, drożdże i cukier oraz szczyptę soli 
  2. Ziemniaki obieramy, gotujemy w wodzie . Po ugotowaniu przeciskamy  praską do ziemniaków i studzimy 
  3. Do miski robota wsypujemy mąkę, dodajemy ubite jajko i żółtko,  roztopioną margarynę mieszamy 
  4. Następnie wyrośnięte drożdże, wódkę i ziemniaki 
  5. Mieszamy wszystko dokładnie 
  6. Następnie ciasto odstawiamy do wyrośnięcia  
  7. Po wyrośnięciu  z ciasta wycinamy kółka i znowu odstawiamy do wyrośnięcia 
  8. Olej nagrzewamy do temperatury 170 stopni i wkładamy pączki 
  9. Smażymy około 4 minuty z każdej strony 
  10. Wyjmujemy na talerz wyłożony ręcznikiem aby odsączyć nadmiar tłuszczu 
  11. Do naczynia dajemy białko delikatnie ubijamy jak zrobi się pana wsypujemy cukier puder i mieszamy zrobi się fajny lukier 
  12. Wystudzone pączki lukrujemy i posypujemy kolorowymi cukierkami  


LUBIĘ I POLECAM ♥


Jeśli spodobał wam się ten przepis komentujcie , obserwujcie bloga , polecajcie znajomym , odwiedzajcie stronę na facebooku  Słodkie do Słodkiego Facebook, Tik toku oraz na Instagramie Słodkie do Słodkiego Instagram 

Ważne
Olej nagrzewamy do 170 stopni max do 180 stopni i w takiej temperaturze smażymy będą idealne  


Smacznego ♥♥♥







                                                           Fot: Ewa Barciok

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz