Cześć kochani!!!
Kochani dziś mam dla Was przepis na pączki z okazji Tłustego czwartku. Mam nadzieję że będą Wam smakować.
POTRZEBUJEMY:
Ciasto
- 25g drożdży Babuni
- 250g mąki pszennej uniwersalnej Szymanowskiej
- 1 żółtko
- 1 jajko
- szczypta soli
- cukier z naturalną wanilią
- 30g cukru
- 30g margaryny roztopionej
- 250g ziemniaków ugotowanych
- 1/2 kieliszka wódki
Dodatki
- marmolada
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 białko
- olej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
- Do małej miski dajemy trochę mąki, drożdże i cukier oraz szczyptę soli
- Ziemniaki obieramy, gotujemy w wodzie . Po ugotowaniu przeciskamy praską do ziemniaków i studzimy
- Do miski robota wsypujemy mąkę, dodajemy ubite jajko i żółtko, roztopioną margarynę mieszamy
- Następnie wyrośnięte drożdże, wódkę i ziemniaki
- Mieszamy wszystko dokładnie
- Następnie ciasto odstawiamy do wyrośnięcia
- Po wyrośnięciu z ciasta wycinamy kółka i znowu odstawiamy do wyrośnięcia
- Olej nagrzewamy do temperatury 170 stopni i wkładamy pączki
- Smażymy około 4 minuty z każdej strony
- Wyjmujemy na talerz wyłożony ręcznikiem aby odsączyć nadmiar tłuszczu
- Do naczynia dajemy białko delikatnie ubijamy jak zrobi się pana wsypujemy cukier puder i mieszamy zrobi się fajny lukier
- Wystudzone pączki lukrujemy i posypujemy kolorowymi cukierkami
LUBIĘ I POLECAM ♥
Jeśli spodobał wam się ten przepis komentujcie , obserwujcie bloga , polecajcie znajomym , odwiedzajcie stronę na facebooku Słodkie do Słodkiego Facebook, Tik toku oraz na Instagramie Słodkie do Słodkiego Instagram
Ważne
Olej nagrzewamy do 170 stopni max do 180 stopni i w takiej temperaturze smażymy będą idealne
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz