Mam dla Was kolejny fantastyczny przepis.
POTRZEBUJEMY:
Ciasto:
- 150 gmąki pszennej
- 100 g masła
- 50 g cukru pudru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
- szczypta soli
Nadzienie :
- 4 jabłka
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Karmel:
- 100 g cukru
- 50 g masła
-100 ml śmietany 30 %
Kruszonka :
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 60 g masła
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- 1/4 szklanki mąki
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- papier do pieczenia
- blaszka 20 cm x 20 cm
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
Ciasto:
Piekarnik nagrzać do temperatury 160 stopni C. Formę wyłożyć papierem do pieczenia .
Masło pokroić w kostkę , dodać cukier puder,wanilię ,mąkę,proszek do pieczenia i szczyptę soli .
Wszystkie składniki dobrze połączyć na jednolita masę .
Ciastem wylepić dno formy wyłożonej papierem do pieczenia .
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 12 minut na lekko złoty kolor.
Nadzienie :
Jabłka obrać pokroić w ćwiartki , wyciąć gniazda nasienne ,pokroić na kawałki .Wyłożyć na patelnię dodać cukier trzcinowy i cynamon . Smażyć przez około 10 minut czasem mieszając , aż jabłka odparują . Na koniec dodać mąkę lub mus .Wymieszać .
Kruszonka :
Płatki owsiane rozdrobnić w mikserze dodać cukier ,cynamon i mąkę . Na koniec dodać masło i dobrze wymieszać .
Sos :
Na patelnię wsypać cukier i poczekać aż cały się rozpuści . Podgrzewać na większym ogniu aby się z brązowił . Następnie zmniejszyć ogień do minimum i dodać masło ,mieszać aż się rozpuści i połączy z karmelem . Dodać śmietankę , wyłączyć ogień i mieszać aż będzie jednolita masa .Zlać do słoika i przestudzić .
Wyjąć podpieczony spód z piekarnika ,wyłożyć jabłka ,następnie kruszonkę .Wstawić do piekarnika i piec jeszcze przez 30 minut w temp 180 stopni C na złoty kolor .Wyjąć z piekarnika i ostudzić .
Przygotować sos karmelowy , polać nim ciasto po przestudzeniu .
Ważne!!!
Do nadzienia można dodać zamiast mąki ziemniaczanej 2 łyżki musu jabłkowego , który spowoduje zagęszczenie nadzienia tak samo jak mąką . Ciasto wychodzi dość słodkie ,więc osoby które nie przepadają za taką ilością cukru na raz mogą zmniejszyć jego ilość w cieście .
Jeśli spodobał wam się ten przepis komentujcie , obserwujcie bloga , polecajcie znajomym , odwiedzajcie stronę na facebooku. Słodkie do Słodkiego Facebook oraz na Instagramie Słodkie do Słodkiego Instagram
Smacznego ♥♥♥
Fot: Ewa Barciok
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz