Cześć kochani !!!
Nowy rok przed nami .To czas nowych postanowień i marzeń. Na moim blogu pojawi się wkrótce wiele nowych przepisów . Oto pierwszy z nich.
POTRZEBUJEMY :
Ciasto:
- 6 jajek
- 6 łyżek mąki pszennej
- 6 łyżek cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka octu
Kokos:
- 10 dkg kokosu
- 2 białek
- 2 łyżeczki cukru
Dodatki:
- 2 łyżki kawy mielonej
- 3 paczki delicji
Krem :
- 1 budyń waniliowy
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 2 żółtka
- 200 gr masła lub margaryny palmy
- blaszka 36 cm x 27 cm
- papier do pieczenia
- 100 ml wódki z dodatkiem 50 ml przegotowanej wody
( trochę nasączmy ciasto resztę zostawiamy do nasączenia delicji )
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
Masa kokosowa:
Białka ubijamy na sztywno z cukrem .Dodajemy kokos i delikatnie mieszamy .
Ciasto:
Jajka rozbijamy.
Osobno dajemy białka i żółtka .
Białka ubijamy mikserem na sztywno dodając cukier.
Żółtka dajemy do małej miseczki ,dodajemy proszek do pieczenia i ocet , mieszamy . Odstawiamy do wyrośnięcia .
Wyrośnięte żółtka dodajemy do ubitych białek.
Następnie dodajemy mąkę i wszystko mieszamy.
Gotowe ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia .
Posypujemy kawą mieloną ,a następnie łyżeczką nakładamy małe kupki masy kokosowej w niewielkich odstępach.
Pieczemy 25 min w temperaturze 150 stopni C z termoobiegiem.
Po upieczeniu ciasto studzimy .
Krem:
Gotujemy budyń dodając 2 żółtka (według przepisu na opakowaniu na mniejszej ilości mleka) Wystudzony budyń wcieramy powoli do masła .Gotowe wystudzone ciasto nasączmy przygotowaną wódką z wodą .Następnie wykładamy krem .Na krem układamy delicje nasączone w przygotowanej wódce .Całe ciasto wkładamy do lodówki w celu schłodzenia .
Uwaga!!!
Zamiast tego kremu można użyć gotowego kremu karpatka .Do nasączenia ciasta i delicji można użyć więcej lub mniej wódki według osobistych preferencji .
Jeśli spodobał wam się ten przepis komentujcie , obserwujcie bloga ,polecajcie znajomym , odwiedzajcie stronę na facebooku. Słodkie do Słodkiego Facebook oraz na Instagramie Słodkie do Słodkiego Instagram
Smacznego ♥♥♥
FOT. Ewa Barciok
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz