2 stycznia 2018

Delicja

Cześć kochani !!!

Nowy rok przed  nami .To czas nowych postanowień i  marzeń. Na moim blogu pojawi się wkrótce wiele nowych przepisów . Oto pierwszy z nich.



POTRZEBUJEMY :

 Ciasto:
- 6 jajek
- 6 łyżek mąki pszennej
- 6 łyżek cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka octu

Kokos:
- 10 dkg kokosu
- 2  białek
- 2 łyżeczki cukru

Dodatki: 
- 2 łyżki kawy mielonej 
- 3 paczki delicji 

Krem :
- 1 budyń waniliowy 
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 2 żółtka 
- 200 gr masła lub margaryny palmy  
- blaszka 36 cm x 27 cm
- papier do pieczenia
- 100 ml  wódki z dodatkiem 50 ml  przegotowanej wody
 ( trochę nasączmy ciasto resztę zostawiamy do nasączenia delicji )


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :

 Masa kokosowa:


Białka ubijamy na sztywno z cukrem .Dodajemy kokos i delikatnie mieszamy .  

Ciasto:

Jajka rozbijamy. 
Osobno dajemy białka  i żółtka .
Białka ubijamy mikserem na sztywno dodając cukier.
Żółtka dajemy do małej miseczki ,dodajemy proszek do pieczenia i ocet , mieszamy . Odstawiamy do wyrośnięcia .
Wyrośnięte żółtka dodajemy do ubitych białek.  
Następnie dodajemy mąkę  i wszystko mieszamy. 
Gotowe ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia .
Posypujemy kawą mieloną ,a następnie łyżeczką nakładamy małe  kupki masy kokosowej w niewielkich odstępach.
Pieczemy 25 min w temperaturze 150 stopni C z termoobiegiem.
Po upieczeniu ciasto studzimy .

Krem:
Gotujemy budyń dodając 2 żółtka (według przepisu na opakowaniu na mniejszej ilości mleka) Wystudzony budyń wcieramy powoli do masła .Gotowe wystudzone ciasto nasączmy przygotowaną wódką z wodą .Następnie wykładamy krem .Na krem układamy delicje nasączone w przygotowanej wódce .Całe ciasto wkładamy do lodówki w celu schłodzenia .

Uwaga!!!
Zamiast tego kremu można użyć gotowego  kremu karpatka .Do nasączenia ciasta i delicji można użyć więcej lub mniej wódki  według osobistych preferencji .

Jeśli spodobał wam się ten przepis komentujcie , obserwujcie bloga ,polecajcie znajomym , odwiedzajcie stronę na facebooku. Słodkie do Słodkiego Facebook oraz na Instagramie Słodkie do Słodkiego Instagram 


Smacznego ♥♥♥







                                                              FOT. Ewa Barciok

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz