Cześć kochani !!!!
Dziś mam dla Was kolejny przepis. Babeczki cynamonowe podawane na ciepło z sosem waniliowym. Mam nadzieję, że się Wam spodoba.
POTRZEBUJEMY:
Ciasto drożdżowe
- 1/2 kg mąki pszennej
- 5 dkg drożdży świeżych
- 1 szklankę mleka
- 4 płaskie łyżki cukru
- 1 płaską łyżeczkę cukru z prawdziwą wanilią
- 1/2 kostki masła roztopionego
- szczypta soli
- 1 jajko
Sos waniliowy
- 150 ml mleka
- 100 ml śmietany słodkiej 30 %
- 40 g cukru
- 3 żółtka
- laska wanilii
Dodatki
- cynamon mielony
- cukier brązowy
- mleko do smarowania ciasta
- papierowe foremki na babeczki
- blaszka na babeczki
- pędzelek do ciasta
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ciasto
- Mąkę wsypać do miski
- Na środku zrobić dołek
- Do dołka włożyć pokruszone drożdże, sól, cukier, łyżeczkę cukru z wanilią
- Zalać dołek letnim mlekiem i troszkę wszystko w dołku wymieszać
- Miskę przykryć ścierką i poczekać aż zaczyn w dołku wyrośnie
- Następnie dodać jajko, masło roztopione i resztę mleka
- Wszystko dokładnie zagnieść
- Uformować kulkę
- Przykryć miskę ścierką i poczekać aż ciasto dobrze wyrośnie
Sos waniliowy
- Laskę wanilii przekroić wzdłuż i wyjąć ziarenka
- Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę
- Mleko i śmietanę wlać do garnka
- Dodać laskę wanilii z ziarenkami
- Zagotować i wyjąć laskę waniliową
- Ucierając żółtka powoli wlewać gorące mleko z śmietaną
- Następnie gotowy sos przelać z powrotem do garnka
- Garnek postawić na piecu i na delikatnej mocy palnika podgrzewać ciągle mieszając aż sos zgęstnieje
- Uwaga: sos nie może się zagotować
- Sos można podawać na zimno i ciepło.( można go wystudzić, przelać do słoika i przechowywać w lodówce do tygodnia )
EFEKT KOŃCOWY
- Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką
- Podzielić ciasto na małe kulki
- Każdą rozwałkować aż powstanie długi pasek
- Posmarować pasek mlekiem
- Posypać cukrem brązowym i dużo cynamonem
- Zwinąć jak kwiatek
- Włożyć do papierka
- I tak z wszystkimi kulkami
- Wstawić do nagrzanego piekarnika na 150 stopni C z termoobiegiem i piec około 30 minut na złoty kolor
- Po wyjęciu dekorujemy wg uznania przed podaniem
- Gotowe ciepłe babeczki podajemy z ciepłym sosem waniliowym
LUBIĘ I POLECAM ♥♥
Do ciasta najlepiej zawsze użyć Mąki Szymanowskiej Uniwersalnej.
Jeśli spodobał wam się ten przepis komentujcie , obserwujcie bloga , polecajcie znajomym , odwiedzajcie stronę na facebooku. Słodkie do Słodkiego Facebook oraz na Instagramie Słodkie do Słodkiego Instagram
Smacznego ♥♥
Fot: Ewa Barciok
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz